- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

ODKB pozvao zemlje sa nuklearnim oružjem da ga ne razmeštaju van svojih granica

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaZastave zemalja učesnica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB)
Zastave zemalja učesnica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
Pratite nas
Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) pozvala je zemlje koje poseduju nuklearno oružje da ograniče njegovo razmeštanje na svojoj teritoriji bez razmeštanja u inostranstvu, navodi se u saopštenju Stalnog saveta ODKB.
„Države-članice ODKB apeluju na države potpisnice Ugovora o neširenju nuklearnog oružja koje poseduju nuklearno oružje da ograniče njegovo raspoređivanje na svojoj teritoriji i da ga ne razmeštaju u inostranstvu, da likvidiraju svu infrastrukturu koja omogućava brzo razmeštanje tog oružja na teritoriju nenuklearnih država, da se uzdrže od održavanja vojnih vežbi vezanih za razvijanje veština upotrebe nuklearnog oružja kod pripadnika oružanih snaga država koje ne poseduju takvo oružje“, istiće se u saopštenju na sajtu organizacije.
Istovremeno, države-članice ODKB-a izjavile su da su posvećene jačanju mira, globalnoj i regionalnoj stabilnosti i bezbednosti, a istakle su i da bi deeskalaciji situacije i smanjenju opasnosti od nenamernih incidenata doprinelo smanjenje vojne aktivnosti u blizini zone odgovornosti ODKB-a, kao povlačenje već raspoređenih ili „kontinuirano rotiranih“ trupa.
U Organizaciji Ugovora o kolektivnoj bezbednosti su Belorusija, Kazahstan, Kirzija, Jermenija, Rusija i Tadžikistan.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je ranije da ukoliko Nemačka odbije da rasporedi nuklearno oružje, ono bi moglo završiti u drugim evropskim zemljama, uključujući i istočno od Nemačke.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da će Minsk ponuditi Moskvi svoju teritoriju za razmeštanje nuklearnog oružja ako se nuklearno oružje zemalja NATO-a rasporedi u Poljskoj.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
RUSIJA
Rusija: Moguća promena američke nuklearne politike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala