- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Gasprom“ očekuje rekordan prihod od prodaje gasa – blizu 60 milijardi dolara

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaLogo kompanije "Gasprom" na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu
Logo kompanije Gasprom na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
Pratite nas
Ruski gasni gigant „Gasprom“ očekuje da se zadrže visoke cene izvoza gasa u Evropu i naredne godine – to znači da kompanija 2022. može očekivati rekordan prihod od prodaje gasa u inostranstvo, piše „Komersant“.
Usled naglog skoka cena gasa u svetu, rukovodstvo „Gasproma“ očekuje da prosečna cena izvoza gasa u Evropu sledeće godine neće biti niža nego ove.
Zamenik šefa odeljenja „Gasprom eksporta“ Andrej Zotov je saopštio da se u četvrtom kvartalu ove godine očekuje prosečna izvozna cena od 550 dolara za hiljadu kubnih metara, što bi mogla da bude najviša kvartalna izvozna cena „Gasproma“ u istoriji. Prema tome, prosečna izvozna cena za ovu godinu mogla bi da bude oko 320 dolara za hiljadu kubnih metara gasa, što je maksimum od 2014. godine.
Prema tome, „Gasprom“ 2022. godine može imati rekordan prihod od izvoza gasa u inostranstvo.
Ako u Evropu nastavi da se izvozi oko 180 milijardi kubnih metara gasa godišnje, prihod će biti oko 57,6 milijardi dolara, dok je rekord 2013. godine iznosio 52,9 milijardi dolara. Pored toga, taj iznos ne uključuje povećane isporuke Kini gasovodom „Snaga Sibira“.
Osnovni rizik povezan je sa smanjenjem potražnje za gasom u Evropi zbog činjenice da mnogi industrijski potrošači, kao i elektrane ne mogu priuštiti kupovinu goriva po trenutnim cenama: decembarski fjučers na holandskom čvorištu TTF završio je u ponedeljak trgovanje sa cenom od 1.150 dolara za hiljadu kubnih metara.
„Udeo 'Gasproma' na evropskom tržištu ostaje stabilan, što samo potvrđuje činjenicu da je trend smanjenja uvoza gasa u Evropu opšti tržišni trend“, rekao je šef finansijskog odeljenja kompanije Aleksandar Ivanikov.
Prema rečima Andreja Zotova, „Gasprom“ ne očekuje nagli pad prodaje 2022. godine, uprkos visokim cenama.
Ruska kompanija se već suočavala sa naglim padom potražnje za gasom u periodu od 2010. do 2014. godine kada su klijenti odbijali da kupuju gas, smatrajući da je preskup, te su tražili alternativu u vidu tečnog prirodnog gasa, a u mnogim slučajevima čak nisu ispunili obaveze prema ugovoru „uzmi ili plati“.
Međutim, sada je malo verovatno da će se takva situacija ponoviti, jer su ugovori „Gasproma“ vezani za cene na evropskim čvorištima i cena gasa ruske kompanije neće se kardinalno razlikovati od cene drugih dobavljača.
Kompresorske stanice na teritoriji Krasnodara - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
RUSIJA
Ruski gas dominira u Evropi: „Gasprom“ isporučuje ogromne količine goriva i povećava proizvodnju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala