- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski gas dominira u Evropi: „Gasprom“ isporučuje ogromne količine goriva i povećava proizvodnju

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaLogo kompanije "Gasprom" na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu
Logo kompanije Gasprom na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
Pratite nas
Ruska kompanija „Gasprom“ je u periodu od januara do septembra ove godine obezbedila više od polovine ukupne količine uvezenog gasa u Evropu, navodi se u saopštenju gasnog giganta na Telegramu.

„Nakon devet meseci udeo 'Gasproma' u uvozu gasa koji se isporučuje cevovodom i tečnog prirodnog gasa u Evropu premašio je 53 odsto“, precizira kompanija.

Evropske zemlje su, kako se navodi, usled povećane potražnje i smanjenja sopstvene proizvodnje prirodnog gasa povećale uvoz za 18 milijardi kubnih metara (7,5 odsto) u poređenju sa istim periodom 2020. godine.
Uvoz gasa koji se isporučuje cevovodom povećan je za 31 milijardu kubnih metara (20,4 odsto), a „Gasprom“ je obezbedio skoro polovinu te količine – 48 odsto. Uvoz tečnog prirodnog gasa je, sa druge strane, smanjen za 13 milijardi kubnih metara (14,5).
Prema preliminarnim procenama, potrošnja gasa u svetu ove godine će porasti za 150 milijardi i iznosiće 4,2 biliona kubnih metara, naglašava kompanija. Najveći porast potražnje primećuje se u Rusiji, Kini i evropskim zemljama.
Više od trećine rasta potrošnje gasa u svetu biće pokriveno povećanjem proizvodnje „Gasproma“. Usled visoke potražnje, kompanija je povećala proizvodnju gasa – za deset i po meseci ove godine „Gasprom“ je povećao proizvodnju za 58,8 milijardi kubnih metara (15,2 odsto) u poređenju sa istim periodom prošle godine.
„Uprkos rastu cena gasa u Aziji i Evropi, kao i novim inicijativama za dekarbonizaciju privrede, vodeće istraživačke organizacije i dalje prognoziraju značajan rast potrošnje gasa u svetu u srednjoročnoj i dugoročnoj perspektivi“, saopštava „Gasprom“.
Snabdevanje gasom kroz Tursku ne podrazumeva dostavljanje gasa do krajnjeg korisnika, kao što je planirano „Južnim tokom“, već do same granice, i to po principu „uzmi ili plati” - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
RUSIJA
„Gasprom“ ispunjava obaveze: Aktivno upumpava gas u svoja skladišta u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala