- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Evroposlanik poručuje EU: U Bugarskoj nema makedonske manjine – oko toga nema kompromisa

CC0 / Pixabay / Zastave Makedonije i Bugarske
Zastave Makedonije i Bugarske - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
Pratite nas
Bugarski poslanik iz bivše vladajuće stranke GERB Emil Radev apelovao je na kolege iz Evropskog parlamenta da ne pokušavaju da promovišu temu postojanja makedonske manjine u Bugarskoj. Kako kaže, u zemlji nema makedonske manjine.
S tim u vezi, poslanik navodi da predsedavajuća delegacije Sofija int Veld iz liberalne političke grupe „Obnavljajući Evropu“ i predstavnica evropske levice Kler Dejli dozvoljavaju sebi da se poigravaju sa „temom koja nema nikakve veze sa stvarnošću“.

„U Bugarskoj nema makedonske manjine i to je pozicija oko koje ne treba dozvoliti kompromise. Očekujem da ćemo bugarske kolege u EP i ja jednoglasno braniti taj stav – bez obzira na naše političke sklonosti. Poigravanje sa temom, koje dozvoljavaju sebi krajnja levica populista poput irske poslanice Kler Dejli, u najmanju ruku protivreči istini i u suštini predstavlja nepravedan i pristrasan napad protiv naše zemlje“, istakao je bugarski političar.

Odbor za pitanja građanskih sloboda, pravosuđa i unutrašnjih poslova sastavio je 17. novembra izveštaj nakon posete delegacije Evropskog parlamenta Slovačkoj i Bugarskoj u septembru ove godine. U njemu se ne govori direktno o makedonskoj manjini, ali se govori o diskriminaciji nekih grupa koje predstavljaju manjinu. Druge socijalne grupe poput LGBT i etničkih Roma su eksplicitno imenovane u izveštaju.
Podsetimo, u Bugarskoj nema priznatih manjina, iako Turci čine treću najveću etničku grupu u zemlji. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, 1.654 ljudi se izjasnilo kao Makedonci.
PSSE - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2021
Bugarski mediji: Fikcija o makedonskoj manjini ponovo dospela u izveštaj PS SE
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala