Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Putinovim ukazom nagrađena profesorka beogradskog Univerziteta za promociju rusko-srpskih veza

CC0 / Georgiй Dolgopskiй / Medalja Puškina
Medalja Puškina - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
Pratite nas
Ukazom predsednika Rusije Vladimira Putina o dodeli državnih nagrada Ruske Federacije, profesor Univerziteta u Beogradu Irina Atanasijević odlikovana je medaljom Puškina.
Orden se dodeljuje od 1999. godine za dostignuća u oblasti kulture i umetnosti, obrazovanja, humanističkih nauka i književnosti, za doprinos proučavanju i očuvanju kulturnog nasleđa, približavanju i međusobnom bogaćenju kultura.
© Foto : RTS Program za dijasporu - Zvanični kanalProfesorka Univerziteta u Beogradu Irina Antanasijević
Profesorka Univerziteta u Beogradu Irina Antanasijević - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
Profesorka Univerziteta u Beogradu Irina Antanasijević
Irina Nikolajevna Antanasijević bila je diplomac Univerziteta u Odesi. U vreme raspada Jugoslavije, živela je u Splitu, Prištini, Nišu, Beogradu.
Zahvaljujući njenim člancima i knjigama, Rusija je saznala za fenomen „jugoslovenskog ruskog stripa”, a za razliku od Sovjetskog Saveza, na Balkanu je ovaj žanr bio popularan i u međuratnom periodu i nakon dolaska komunista na vlast.
„To je velika zasluga ruskih umetnika, pre svega Đorđa Lobačova, koji je počastvovan sabranim delima, nagradom u njegovo ime, pa čak i ulicom u Beogradu. Nakon objavljivanja knjiga Irine Antanasijević o ruskom stripu u Jugoslaviji, ime Lobačova postalo je dobro poznato ruskim ljubiteljima ovog žanra“, stoji u saopštenju Ruskog doma u Beogradu.
Zahvaljujući njenom zalaganju, kako je istaknuto, na Univerzitetu u Nišu otvorena je Katedra za ruski jezik i književnost, kao i Ruski naučni institut u Beogradu, nastao prvim talasom emigracije koji je zatvoren u prvim mesecima okupacije Jugoslavije septembra 1941. godine.
stip u Jugoslaviji - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Od Hajduk Stanka do Majora Groma: Junaci ruskog stripa, rođenog u Jugoslaviji, osvajaju Evropu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala