- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Najstarija vojna komanda u Rusiji – mesto gde je boravio i Ljermontov

© Mihail Kirjev / Uđi u bazu fotografijaVojnici na probi vojne parade, posvećene 72-godišnjici Dana pobede u Sankt Peterburgu
Vojnici na probi vojne parade, posvećene 72-godišnjici Dana pobede u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2021
Pratite nas
Najstarija ruska vojna komanda koja je opstala do danas nalazi se u Sankt Peterburgu. U Rusiji postoje samo dve takve, ali je peterburška istorijski uvek bila bliža caru. Osnovana je 18. novembra 1796. godine ukazom cara Pavla I.
Kako navodi televizija „Zvezda“, zgrada je podignuta nešto kasnije, 1826. godine. Vlasti su se menjale, dešavale su se revolucije, ali komanda se uvek nalazila upravo u toj zgradi.
Imperator Pavle I nije slučajno odabrao to mesto: od njegove rezidencije, Mihajlovskog zamka, udaljeno je svega 300 metara.
U najstarijoj komandi u Sankt Peterburgu nalazi se i najstariji vojni zatvor kome je oko dva veka. Ono što je zanimljivo jeste da je upravo tu bio zatvoren pesnik Mihail Ljermontov nakon dvoboja sa sinom francuskog ambasadora. Danas o tome svedoči spomen-ploča.
Prozori sa rešetkama i zidovi od grubog betona nisu tada ubili stvaralačku dušu Ljermontova koji je upravo u zatvoru peterburške vojne komande napisao pesmu „Sused“. U posetu mu je dolazio književni kritičar Visarion Belinski koji je pisao da je tek tamo „prvi put video pravog Ljermontova“.
Spuštanje osoblja, borbene opreme i tereta tokom jedne od faza vojnih vežbi  - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
„Krilata pešadija“ Rusije – munjevita i efikasna
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala