„Krilata pešadija“ Rusije – munjevita i efikasna

© Sputnik / Vladimir Vяtkin / Uđi u bazu fotografijaSpuštanje osoblja, borbene opreme i tereta tokom jedne od faza vojnih vežbi
Spuštanje osoblja, borbene opreme i tereta tokom jedne od faza vojnih vežbi  - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
Pratite nas
Ruska „krilata pešadija“ danas proslavlja svoj praznik — 91. godišnjicu od osnivanja Vazdušno-desantne vojske. Ovaj praznik se u Rusiji proslavlja svečano i masovno u parkovima i na ulicama, a slave ga i „plave beretke“ i svi građani.
Dan Vazdušno-desantne vojske (VDV) tradicionalno je započeo liturgijom u glavnom hramu VDV-a Blagovesti Presvete Bogorodice u Moskvi. Obično nakon toga vojnici i oficiri ovih jedinica učestvuju u litiji, ali je ona ove godine, zbog pandemije virusa korona, izostala.
Svoj praznik „desantniki“ - kako ih u Rusiji nazivaju - tradicionalno obeležavaju kupanjem u fontanama i jedu lubenice i nijedan rod vojske svoj dan ne praznuje s takvom radošću i tako masovno. Svake godine organizuju se koncerti, izložbe, narodne šetnje, a takođe pripadnici ovih jedinica i veterani polažu cveće i vence na Spomenik vojnicima-padobrancima na moskovskom Suvorovskom trgu…
Glavno mesto okupljanja „plavih beretki“ i njihovih porodica je moskovski Park Gorki, ali su iz pres-službe ovog parka saopštili da ove godine svečanosti nisu planirane zbog virusa korona, a takođe i da je zabranjeno kupanje u fontanama.
Simboli Vazdušno-desantnih snaga su plave beretke i plavo-bele, prugaste, majice, a na Svetog Iliju, koji je i nebeski pokrovitelj desantnih jedinica, čuvene „teljnjaške“ nose gotovo svi.
Njihov slogan je: „Niko osim nas“, koji je svojevremeno izgovorio legendarni komandant i osnivač „krilate pešadije“ Vasilij Margelov i koji je na čelu VDV-a proveo blizu četvrt veka. Pripadnici VDV-a često umeju da kažu da je u njihovim jedinicama i dalje živ „duh Margelovskog“.
Čuveni komandant je možda i najveća posleratna legenda sovjetske armije, a sami pripadnici desantnih jedinica vole da se nazivaju „vojska ujka Vase“.
Dan ovih elitnih jedinica nije izabran slučajno, a poklapa se i sa velikim hrišćanskim praznikom — Ilindanom. Naime, smatra se da je 2. avgust zvaničan datum formiranja ovih jedinica. Tog dana 1930. godine na vojnim vežbama ratnog vazduhoplovstva Moskovskog vojnog okruga blizu Voronježa prvi put je sa bombardera TB-3 izvršen padobranski desant u kome je učestvovalo 12 padobranaca. Ostalo je sve istorija.

Munjeviti i efikasni

Ruski vojni eksperti ističu da su Vazdušno-desantne snage „ponos Rusije“ i da su danas te snage najobučeniji i najefikasniji rod Oružanih snaga Ruske Federacije. Padobranci su više puta pokazali da za njih nema neostvarljivih ciljeva i da sve zadatke izvršavaju munjevito i efikasno.
"Vazdušno-desantna vojska je najmobilniji, najborbeniji i najobučeniji rod Oružanih snaga. Padobranci su praktično u stalnoj borbenoj gotovosti. Da bi izvršavali svoje zadatke i iza neprijateljskih linija i na frontu opremljeni su najsavremenijim mobilnim naoružanjem i vojnom tehnikom. Recimo, imaju borbena vozila BMD-4M“, kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Viktor Litovkin.
Ekspert ističe da je reč o veoma moćnim borbenim vozilima, koja se mogu spustiti iz aviona padobranom, a takođe naglašava i da će desantne jedinice uskoro dobiti i laki amfibijski tenk „Sprut-SDM1“, koji će im omogućiti da rešavaju složene zadatke.
Stručnjaci navode da su „plave beretke“ hrabrost i herojstvo više puta dokazale tokom lokalnih ratova i sukoba, uključujući i postsovjetski prostor, gde su borbene misije uvek izvodile izuzetno efikasno.
Vazdušno desantne snage Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2020
Moć brzog reagovanja: Šta sve mogu Vazdušno-desantne snage Rusije /video/
„Borbeni put Vazdušno-desantnih snaga, koji je započeo tokom Drugog svetskog rata, a nastavljen i u posleratnom periodu na različitim ratištima van Sovjetskog saveza i Rusije, a takođe i njihova iskustva stečena na raznim manevrima, dozvoljava nam da kažemo da se u ovom rodu Oružanih snaga Rusije velika pažnja posvećuje moralnim borbenim kvalitetima svih vojnika, od padobranaca do komandanata. I to je čak i za vreme prvog komandanta VDV-a Vasilija Margelova, bio sistem obuke, a te tradicije su očuvane do danas“, kaže za ruski vojni ekspert Viktor Murahovski.
Ekspert dodaje da i sam naziv „Vazdušno-desantna vojska“ naglašava istorijske tradicije ako se sagledaju njene strukture, vojna oprema, oblici i metode upotrebe različitih jedinica i formacija u okviru ovog roda vojske, dodajući da svi oni mogu da izvrše desant, ali da ne čine svi to isključivo padobranom.
„Možemo reći da se u ovom trenutku ovaj rod vojske posmatra više kao mobilna rezerva stalne borbene gotovosti, koja može u datom trenutku delovati i daleko od svog stalnog mesta baziranja odlukom vrhovnog komandanta i najvišeg vojnog rukovodstva - ministra odbrane, Generalštaba, a pre svega, u cilju odvraćanja od mogućih vojnih pretnji, a još više od odvraćanja ili pariranja u početnoj fazi neke vrste vojne agresije“, kaže Murahovski.

Novi sistemi naoružanja

Vazdušno -desantne snage, kao rod Oružanih snaga Rusije, u potpunosti koriste sav tehnološki napredak koji danas postoji, a zahvaljujući novim sistemima naoružanja, dobijaju i nove mogućnosti. Uskoro će ove jedinice dobiti i lake amfibijske, „plivajuće“ tenkove "Sprut", oklopna vozila "Tajfun-VDV" , protivtenkovske raketne sisteme "Kornet-D1" i druge vrste naoružanja.
„Po mom mišljenju, oni imaju dobre tradicije, koje je potrebno održavati i razvijati, u smislu da više pažnje treba posvetiti ne samo primerima herojskog žrtvovanja, što je nesumnjivo potrebno, već i profesionalnim korišćenjem oružja, vojne opreme itd. U stvari, takav razvoj Vazdušno -desantnih snaga dogodio se poslednjih godina. Pojavila se 31. posebna jurišna brigada, a takođe i nove komandne strukture, koje uglavnom za vazdušno pokrivanje protivnika koriste helikoptere. Toga je bilo u sovjetsko doba, ali je ta praksa bila prekinuta, pa se sada, u savremenim uslovima, za onim što u Americi nazivaju aeromobilne jedinice, ponovo pojavila potreba“, navodi Murahovski.
Ekspert smatra da desantne jedinice to moraju i dalje da razvijaju i da to aktivno uvedu i automatizuju u sistemu komandovanja i kontrole trupa i naoružanja.
„Direktna linija“ sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
Znamo da nikada nećete izneveriti: Putin čestitao godišnjicu „krilatim ratnicima“ /video/
„Vazdušno -desantne snage su, inače, jedna od prvih oružanih snaga koje su se razvile uz učešće industrije i koje su stavile u upotrebu automatizovani sistem komandovanja i upravljanja vojskom taktičkog ešalona ‘Andromeda-D’ i u tome su pioniri“, dodaje ekspert.
Čestitke „krilatoj pešadiji“ uputio je predsednik Rusije i vrhovnih komandant Oružanih snaga Vladimir Putin, koji je, između ostalog istakao da su u redovima čuvenih Vazdušno-desantnih snaga oduvek služili ljudi posebne čvrstine, snažnog duha, nepokolebljivog karaktera i bratske solidarnosti, dok je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naglasio da je to visokomobilan rod vojske, bez koje je odbrana ogromne zemlje nije moguća. Kako je naveo, te jedinice su opremljene najsavremenijim naoružanjem i opremom i u stanju su da izvrše zadatke bilo koje složenosti i u svakom okruženju.
„Očigledno je da su komanda i oficiri Vazdušno -desantnih snaga veoma profesionalno razvijeni i kompetentni, a sam komandant VDV-a je stekao iskustvo u vođenju vojne grupe za saradnju sa partnerima u Siriji. Tako da u ovom smislu mislim da su Vazdušno -desantne snage na pravom putu razvoja“, zaključio je Murahovski.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala