https://lat.sputnikportal.rs/20211128/cetiri-namirnice-koje-daju-energiju-potrebnu-za-ceo-dan-1131992322.html
Četiri namirnice koje daju energiju potrebnu za ceo dan
Četiri namirnice koje daju energiju potrebnu za ceo dan
Sputnik Srbija
Sva hrana predstavlja izvor energije. Ipak, neke namirnice mogu da učine da se osećamo usporeno, dok druge mogu da nam dodaju dodatnu snagu. 28.11.2021, Sputnik Srbija
2021-11-28T14:23+0100
2021-11-28T14:23+0100
2021-11-28T14:23+0100
društvo
zdravlje
stil života
društvo
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0b/1c/1131992254_0:45:1281:765_1920x0_80_0_0_abc92d4fe67d396f6d47af08578f34a8.jpg
Takođe, pored hrane i drugi faktori utiču na nivoe naše energije — san, vežbanje, čak i koliko često jedemo.„Najbolji izvori energije su hrana sa dugotrajnim ugljenim hidratima i proteinima za stabilan nivo šećera u krvi i hranljivim sastojcima koji igraju važnu ulogu u proizvodnji energije“, naveo je Mario Spano, sportski dijetetičar i konsultant za sportsku ishranu.Kako navodi portal „Real Simple“, namirnice koje daju najviše energije su:SočivoSočivo ima mnoge zdravstvene prednosti, a davanje energije je jedna od njih.Bogato je vlaknima i ugljenim hidratima koji će da vas zasite i obezbede energiju na duži period.Zeleno povrćeRukola, prokelj, brokoli i blitva. Nedavna studija povezuje ovo povrće sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti i povećanom snagom mišića. Takođe su bogati prebioticima koji podstiču proizvodnju energije u mitohondrijama.Grčki jogurtGrčki jogurt sadrži dobru količinu ugljenih hidrata i vitamina B.Vitamini B pomaže da hranu koju jedemo pretvorimo u upotrebljivu energiju.CveklaCvekla ima jedinstvenu prednost u odnosu na mnoge namirnice jer ima visok sadržaj nitrata. Nitrati pomažu u širenju naših krvnih sudova radi većeg protoka krvi, a samim tim i veće količine kiseonika i hranljivih materija u našim tkivima, preneo je portal „Magazin novosti“.
https://lat.sputnikportal.rs/20211124/sedam-namirnica-koje-nas-pripremaju-za-zimu-i-jacaju-imunitet-1131858392.html
https://lat.sputnikportal.rs/20211121/zasto-sok-od-paradajza-nije-za-svakoga-i-kada-ga-ne-treba-konzumirati-1131774481.html
https://lat.sputnikportal.rs/20211117/koje-pice-je-najstetnije-za-jetru-1131658444.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0b/1c/1131992254_100:0:1179:809_1920x0_80_0_0_8afed647d8ac00a967ae00b21cbe60e2.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
zdravlje, stil života, društvo
zdravlje, stil života, društvo
Četiri namirnice koje daju energiju potrebnu za ceo dan
Sva hrana predstavlja izvor energije. Ipak, neke namirnice mogu da učine da se osećamo usporeno, dok druge mogu da nam dodaju dodatnu snagu.
Takođe, pored hrane i drugi faktori utiču na nivoe naše energije — san, vežbanje, čak i koliko često jedemo.
„Najbolji izvori energije su hrana sa dugotrajnim ugljenim hidratima i proteinima za stabilan nivo šećera u krvi i hranljivim sastojcima koji igraju važnu ulogu u proizvodnji energije“, naveo je Mario Spano, sportski dijetetičar i konsultant za sportsku ishranu.
Kako
navodi portal „Real Simple“, namirnice koje daju najviše energije su:
Sočivo ima mnoge zdravstvene prednosti, a davanje energije je jedna od njih.
Bogato je vlaknima i ugljenim hidratima koji će da vas zasite i obezbede energiju na duži period.
Rukola, prokelj, brokoli i blitva. Nedavna studija povezuje ovo povrće sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti i povećanom snagom mišića. Takođe su bogati prebioticima koji podstiču proizvodnju energije u mitohondrijama.
Grčki jogurt sadrži dobru količinu ugljenih hidrata i vitamina B.
Vitamini B pomaže da hranu koju jedemo pretvorimo u upotrebljivu energiju.
Cvekla ima jedinstvenu prednost u odnosu na mnoge namirnice jer ima visok sadržaj nitrata. Nitrati pomažu u širenju naših krvnih sudova radi većeg protoka krvi, a samim tim i veće količine kiseonika i hranljivih materija u našim tkivima,
preneo je portal „Magazin novosti“.