- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Berlin pozvao Vašington da ne uvodi sankcije „Severnom toku 2“

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZgrada nemačkog Bundestaga u Berlinu
Zgrada nemačkog Bundestaga u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2021
Pratite nas
Nemačka vlada pozvala je američki Kongres da ne uvodi sankcije gasovodu „Severni tok 2“, istakavši da gasovod ne predstavlja pretnju za Ukrajinu, piše portal „Akios“ pozivajući se na dokumente nemačke ambasade u Vašingtonu.
„Zabrinuti smo da će ponovni jednostrani potezi Kongresa... ozbiljno oslabiti transatlantsko jedinstvo u odnosu na Rusiju“, navodi se u dokumentu.
Nemačka ističe da ekonomski projekat nije uticao na politiku zemlje u ruskom pravcu – nije je ublažio.
Takođe se dodaje da Berlin smatra da gasovod neće ugroziti Ukrajinu sve dok postoji tranzit gasa preko njene teritorije.
Gasovod „Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda. Sertifikacija će se odvijati u dve faze: prvo će nemački regulator izraditi nacrt rešenja, a zatim će ga oceniti Evropska komisija. Ceo proces mogao bi trajati nekoliko meseci. Berlin je već dobio od Moskve ceo paket neophodnih dokumenata.
Međutim, nemački regulator (Federalna agencija za mreže) obustavio je sertifikaciju kompanije „Nord strim 2 AG“, kao nezavisnog operatora gasovoda „Severni tok 2“. Proces će biti nastavljen kada „Nord strim 2 AG“ formira nemačku filijalu koja će se ponovo prijaviti za sertifikaciju.
Protiv projekta aktivno se bore Sjedinjene Američke Države koje promovišu svoj prirodni tečni gas u EU, i Ukrajina koja se plaši gubitka tranzita. Moskva je više puta naglašavala da je ovo komercijalno preduzeće od koristi i za Rusiju i za Evropsku uniju.
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2021
RUSIJA
Mediji: Bajden oprezan prema novim sankcijama Rusiji - plaši se nemačke reakcije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala