- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Omikron soj korone otkriven i u Velikoj Britaniji i Nemačkoj

© AP Photo / Matt DunhamLondon tokom pandemije virusa korona
London tokom pandemije virusa korona - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2021
Pratite nas
Prvi slučajevi novog omikron soja virusa korona registrovani su u Velikoj Britaniji i Nemačkoj. U Britaniji su otkrivena su dva slučaja, jedan u Čelmsfordu i jedan i Notingemu, a britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid rekao je da su slučajevi povezani. U Nemačkoj je omikron soj otkriven kod putnika koji je stigao iz Južne Afrike.
Osobe koje su testirane pozitivno na omikron varijantu, kao i članovi njihovih porodica, su u kućnoj izolaciji i prate se njihovi kontakti, prenosi Gardijan.
Oba slučaja su povezana sa putovanjem na jug Afrike, a britansko ministarstvo zdravlja sprovodi testove u njihovoj okolini kako bi se proverilo da li ima još slučajeva.
I u Eseksu je registrovan jedan slučaj koji se za sada vodi kao sumnjiv, koji je, kako se navodi, povezan sa slučajem u Notingemu.
Velika Britanija je dodala još četiri afričke zemlje na „crvenu listu“, Malavi, Mozambik, Zambiju i Angolu. Od ranije su na „crvenoj listi“ Južna Afrika, Bocvana, Lesoto, Esvatini, Zimbabve i Namibija. Svi putnici iz tih zemalja, osim državljana Velike Britanije i Irske, moraće u karantinske hotele na 10 dana, dok će državljani te dve zemlje morati da ostanu u karantinu u svojim kućama.
U Nemačkoj su vlasti pokrajine Hesen registrovale prvi verovatan slučaj kod putnice iz Južne Afrike, koja je, kako su naveli, „imala mutacije virusa tipične za omikron“, naveo je na Tviteru Kai Klose, pokrajinski ministar, prenosi Rojters.
Zaražena osoba stigla je na aerodrom u Frankfurtu 21. novembra i bila je u potpunosti vakcinisana, objavile su vlasti Hesena, a da li se definitivno radi o omikronu trebalo bi da bude poznato u ponedeljak, kada se završi sekvenciranje. Zaražena osoba je u kućnoj izolaciji.
Nemačke vlasti uvele su obavezno testiranje za sve putnike koji dolaze iz Južne Afrike i Namibije, pa je tako ovaj slučaj i otkriven.
Virus korona u Južnoj Africi - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2021
SVET
Doktorka iz srca zaraze omikronom za Sputnjik: Novi soj izaziva blagi kašalj i bol u mišićima
Premijer Belgije Aleksander De Kro - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
SVET
„Ovo je kovid-21“: Premijer Belgije o novom soju korone koji je već stigao u tu zemlju
Epruvete sa uzorcima krvi za testiranje na antitela na kovid 19 - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
SVET
Otkriven novi soj korone: Ima 32 mutacije, mogao bi da zaobiđe imunitet, vanredni sastanak SZO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala