- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Blokada zbog novog soja korone: Obustavljeni letovi iz Afrike, oglasila se i EU

© AP Photo / Alberto PezzaliSve više zemalja obustavlja letove iz Afrike zbog novog soja virusa korona
Sve više zemalja obustavlja letove iz Afrike zbog novog soja virusa korona - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
Pratite nas
Države Evropske unije složile su danas da privremeno obustave putovanja u region južne Afrike nakon otkrivanja nove varijante kovida 19, saopštilo je slovenačko predsedništvo Savetom EU.
„Komitet zdravstvenih stručnjaka iz svih 27 država EU saglasio se sa potrebom da se aktivira kočnica u slučaju opasnosti i nametnu privremene restrikcije na sva putovanja u EU iz južne Afrike“, saopštilo je slovenačko predsedništvo EU na Tviteru, prenosi Rojters.
Izvor iz EU potvrdio je da će se ograničenja odnositi na Južnoafričku Republiku, Bocvanu, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibiju i Zimbabve, nakon što je u Belgiji danas otkriven prvi evropski slučaj nove varijante virusa korona.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je danas EU da reaguje „brzo, odlučno i ujedinjeno” kada je reč o sprečavanju širenja zabrinjavajuće južnoafričke varijante virusa, a građane Evrope da se vakcinišu i dodatno zaštite busterom.
„Evropska komisija je danas predložila državama članicama da aktiviraju kočnicu u slučaju nužde za putovanja iz zemalja južne Afrike i drugih pogođenih zemalja kako bi se ograničilo širenje nove varijante. Sva vazdušna putovanja u ove zemlje bi trebalo da budu obustavljena dok ne budemo imali jasno razumevanje o opasnosti koju predstavlja ova nova varijanta. I putnici koji se vraćaju iz ovog regiona treba da poštuju stroga pravila karantina“, poručila je Fon der Lajenova u video-poruci.
Južnoafrički ministar zdravlja Džo Fala rekao je danas da preliminarne studije sugerišu da bi nova varijanta kovida 19 otkrivena u ovoj zemlji mogla biti prenosivija, ali da je odluka drugih država da uvedu ograničenja putovanja „neopravdana“.
Fala je na konferenciji za novinare rekao da JAR deluje transparentno i da su zabrane putovanja u suprotnosti sa normama i standardima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), navodi Rojters.
Vlasti širom sveta alarmirano su reagovale danas na novu varijantu virusa korona, prvi put otkrivenu u Južnoj Africi.
Francuska obustavlja sve letove iz južnog dela Afrike na 48 sati, izjavio je francuski ministar zdravlja Olivije Veran.
I Španija će, kako je saopštila ministarka zdravlja Karolina Darias, ograničiti letove iz Južnoafričke Republike i Bocvane zbog zabrinutosti oko veoma zarazne nove varijante kovida 19 koja se tamo pojavila.
„Videćemo za druge zemlje, ali za sada su te dve“, rekla je ona za državnu TVE.
Darijasova nije iznela detalje kada će ograničenja stupiti na snagu, ali je sednica vlade, na kojoj bi takve mere bile odobrene, zakazana za sledeći utorak.
„Takođe ćemo uskoro usvojiti rezoluciju... da se od putnika iz zemalja visokog rizika zahteva da, pored vakcinacije, obezbede ili test na antigen ili PCR“, dodala je ona.
Japan će od ponoći pooštriti granične kontrole za ljude koji stižu iz šest afričkih zemalja.
Oni koji stignu iz Južnoafričke Republike, Esvatinija, Zimbabvea, Namibije, Bocvane i Lesota moraće da prođu 10-dnevni karantin u smeštaju koji je odredila vlada, rekao je novinarima glavni sekretar vlade Hirokazu Macuno.
Italija je uvela zabranu ulaska osobama koje su u poslednjih 14 dana posetile grupu južnoafričkih država, uključujući Južnoafričku Republiku, zbog širenja nove varijante kovida 19.
Češka je, takođe, zabranila dolaske iz Južnoafričke Republike i drugih afričkih zemalja kako bi sprečila širenje nove varijante virusa korona, izjavio je češki ministar spoljnih poslova Jakub Kulhanek, preneo je Tanjug.
Indija je izdala savet svim državama da rigorozno testiraju i pregledaju putnike koji dolaze iz Južnoafričke Republike i drugih rizičnih zemalja zbog nove varijante virusa, koji se označava kao B.1.1.529.
Velika Britanija, Singapur, Rusija i Japan su među onim državama koje uvode stroge mere karantina i zabranjuju letove iz Južne Afrike i njoj susednih zemalja, a nekoliko sati nakon što je Britanija uvela ova ograničenja, SZO je upozorila da države ne donose ishitrene odluke o zabrani putovanja.
Južnoafrički institut za zarazne bolesti NICD objavio je da su u Južnoj Africi otkrivena prva 22 slučaja zaraze novom verzijom virusa B.1.1.529, a ista varijanta je potvrđena i u Bocvani i Hongkongu.
Prema prvim ocenama, ova verzija, koja već ima 32 mutacije, može se širiti brže od prethodnih.
Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da još proučava koliko je ova varijanta virusa opasna i da li je treba uvrstiti na listu novih varijanti korona virusa koje izazivaju zabrinutost.
Laboratorijska ispitivanja - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
SVET
U Evropu stigao najnoviji soj korone – B.1.1.529, otkriven i u Izraelu
 Svetska zdravstvena organizacija  - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
DRUŠTVO
SZO se oglasila posle hitne sednice zbog novog soja korone
Izrada brzih testova za virus korona u laboratoriji Skolkovo u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Supermutirajući soj korone pod lupom – šta se dosad zna o B.1.1.529
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala