- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Supermutirajući soj korone pod lupom – šta se dosad zna o B.1.1.529

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaIzrada brzih testova za virus korona u laboratoriji "Skolkovo" u Moskvi
Izrada brzih testova za virus korona u laboratoriji Skolkovo u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
Pratite nas
Najnoviji, supermutirajući soj virusa korona, otkriven u Africi, izazvao je veliku zabrinutost, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odžaće danas hitan sastanak povodom toga.
Širom sveta javio se strah da bi nova kovid varijanta B.1.1.529 mogla da se proširi, dodatno optereti zdravstvene sisteme i potencijalno čak izbegne učinak vakcina, ali i dodatno zakomplikuje napore da se otvore svetska ekonomija i granice.
Šta se sve zna o potencijalno najgoroj varijanti korone.

Po čemu je ovaj soj specifičan?

Naučnici kažu da B.1.1.529 ima veliki broj mutacija na šiljastom (spajk) proteinu, koji igra ključnu ulogu u ulasku virusa u ćelije. Ovaj protein je takođe meta vakcina protiv korone koje su trenutno dostupne.
Ono što naučnici trenutno pokušavaju da utvrde jeste da li je ova varijanta korona virusa lakše prenosiva i smrtonosnija od prethodnih sojeva.
Naučnici sa Južnoafričkog nacionalnog instituta za infektivne bolesti (NICD) objavili su da je reč o varijanti bolesti kovid 19 sa višestrukim mutacijama, za koju veruju da je odgovorna za veliki porast broja zaraženih.
„Nažalost, u Južnoj Africi smo identifikovali novu varijantu, što je razlog za zabrinutost“, rekao je virolog Tulio de Oliveira na vanrednoj konferenciji za novinare.
„Varijanta sa oznakom B.1.1.529 ima veoma veliki broj mutacija i izaziva skok u infekciji“, naglasio je on.
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je ovu varijantu označila kao „soj koji treba nadgledati“.
Marija van Kerkove, tehnički vođa SZO za kovid 19, objašnjava da bi veliki broj mutacija u soju mogao da promeni ponašanje virusa, ali još nije poznato šta to znači za efikasnost aktuelnih vakcina i lekova.

Kako je nastao najnoviji soj?

Za sada se samo nagađa. Jedan naučnik sa Instituta za genetiku u Londonu tvrdi da se ova varijanta verovatno razvila tokom hronične infekcije imunokompromitovane osobe, verovatno kod nelečenog pacijenta sa HIV/AIDS-om.
Samo u Južnoj Africi 8,2 miliona ljudi je zaraženo HIV-om, što je najveći broj u bilo kojoj zemlji na svetu. Beta varijanta, koja je otkrivena u Južnoj Africi prošle godine, možda se razvila i kod osobe zaražene HIV virusom.
Ova varijanta je takođe identifikovana u Bocvani i Hongkongu kod putnika koji dolaze iz Južne Afrike.

Koliko je rasprostranjena nova varijanta?

NICD je potvrdio da u zemlji postoje 22 slučaja infekcije novom varijantom koronavirusa B.1.1.529.
U susednoj Bocvani, zvaničnici su u ponedeljak otkrili četiri slučaja infekcije ovom novom varijantom, među vakcinisanim osobama.
Putnik iz Južne Afrike doneo je novu varijantu u Hongkong, a nakon toga zabeležen je još jedan slučaj zaraze tim sojem kod osobe u istom hodniku hotela u kome je južnoafrički putnik boravio.

Kakve su reakcije?

Evropska komisija je u petak saopštila da će ograničiti vazdušni saobraćaj iz južne Afrike zbog straha od širenja zaraze.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je na Tviteru da će Komisija predložiti, u koordinaciji sa državama članicama, aktiviranje hitnih ovlašćenja za zaustavljanje vazdušnog saobraćaja iz južnoafričkog regiona zbog straha od širenja korona virusa varijante B.1.1.529.
Izrael i Velika Britanija su odmah uvele ograničenja za putovanja iz nekoliko afričkih zemalja. Britanija otkazuje letove iz Južne Afrike, Bocvane, Namibije, Lesota i Zimbabvea, a Izrael je na listu dodao Mozambik.

Situacija u Africi

Širom Afrike vakcinisano je samo 6,6 odsto stanovništva, prenosi portal Zimo.
U Južnoj Africi, oko 41 odsto odraslih je vakcinisano prvom dozom, a 35 odsto u celini. Južna Afrika ima oko 2,95 miliona zaraženih i 89.657 mrtvih.
Uprkos malom procentu vakcinisanih, broj novih infekcija u Africi je opao za 11 odsto u odnosu na prethodnu nedelju, a broj umrlih za 15 odsto.
Prema poslednjim podacima, do sada je na kontinentu prijavljeno oko 8,6 miliona slučajeva infekcije, od kojih je 220.000 bilo smrtno.
Virus korona – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
SVET
Hitan sastanak SZO zbog B.1.1.529: Strah od najgore varijante
Putnički avion Erbas A 321 - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
DRUŠTVO
EK će predložiti obustavu vazdušnog saobraćaja iz Južne Afrike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala