- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Bil Gejts umešao prste i u izgradnju eksperimentalnog nuklearnog reaktora

© AP Photo / Michel EulerSuosnivač "Majkrosofta" Bil Gejts
Suosnivač Majkrosofta Bil Gejts - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
Pratite nas
Novi eksperimentalni nuklearni reaktor biće izgrađen u američkoj državi Ajdaho, uz učešće kompanije čiji je suosnivač milijarder Bil Gejts.
Projekat, za koji se procenjuje da košta 170 miliona dolara, delimično će finansirati Gejtsova kompanija za nuklearnu energiju "Terapauer", dok će većinu sredstava obezbediti američko Ministarstvo energetike.
Predvođen jednom od najvećih američkih kompanija za gas i električnu energiju "Sautern kompani", projekat će se takođe osloniti na tehnologiju kompanije američkog biznismena, koja radi na eksperimentalnim nuklearnim reaktorima.
Reaktor u Ajdahu je prvi te vrste koji koristi rastopljeni hlorid, saopšteno je iz kompanije, a preneli su američki mediji. Uz to, ima za cilj istraživanje i razvoj izvora energije bez ugljenika, koji radi na višim temperaturama od tradicionalnih nuklearnih reaktora.
Planirano je da reaktor bude pušten u rad za pet godina, a navodno cilja na potrošače iz teške industrije, a ne na proizvođu struje za javnost, prenosi RT.
Ranije ove godine, kompanija "Terapauer",, osnovana 2006. godine, najavila je da će izgraditi svoju prvu nuklearnu elektranu u Vajomingu. Objekat, sa predviđenom cenom od milijardu dolara, imaće jedinstvenu vrstu reaktora koji koristi natrijum kao izvor energije. Reaktor na natrijum je prvobitno planiran za izgradnju u Pekingu, ali projekat tamo nikada nije realizovan.
Bil Gejts je dugo bio poznat kao glasni zagovornik nuklearne energije, rekavši da će njegovi reaktori novegeneracije nanaeti manju štetu planeti od fosilnih goriva, koja sva sadrže ugljenik. Nedavno je izjavio da su nuklearni reaktori bolji od alternativnih izvora energije, tvrdeći da su pouzdaniji, jer proizvode struju čak i kada vetar ne duva i sunce ne sija.
Bil Gejts na klimatskom samitu u Glazgovu - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
SVET
Bil Gejts upozorio šta bi mogla da bude sledeća opasnost po čovečanstvo /video/
Milijarder i osnivač Majkrosofta Bil Gejts na Svetskom ekonomskom forumu 2013. godine - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2021
EKONOMIJA
Zašto Bil Gejts ulaže u proizvodnju mleka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala