- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajdenov virtuelni svet: Zašto Amerika nije pozvala Tursku, Rusiju i Kinu na Samit za demokratiju

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaNjujork
Njujork - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
Pratite nas
Amerika planira da održi virtuelni onlajn Samit za demokratiju u decembru. Pretpostavlja se da su pozvana prva lica mnogih zemalja i biznismeni, međutim lideri Turske, Rusije i Kine nisu. Zašto je i Turska, kao članica NATO-a, izostavljena sa spiska „gostiju“?
Prema rečima profesora sa Univerziteta Maltepe Hasana Unala, mnoge zemlje koje nisu dobile poziv na samit objedinjuje njihov značajan potencijal i uticaj u okviru postojećeg multipolarnog svetskog poretka. Takođe je primetio da na spisku nema nijedne turske republike.

„Bajden i njegov tim demonstriraju jasan antiturski stav. Smatram da aktuelna američka administracija ima sve šanse da uđe u istoriju kao najmanje uspešna, potisnuvši u tom pogledu i administraciju (Džimija) Kartera.... Smatram da taj samit neće doneti nikakve rezultate. To je Bajdenov virtuelni svet“, rekao je profesor Unal za Sputnjik.

Govoreći o ciljevima održavanja samita, politički analitičar Junus Emre Erdolen smatra da se radi o želji Amerike da oformi širok savez protiv Rusije i Kine.
Ekspert primećuje da se na spisku pozvanih nalaze Filipini i Indija, iako su te zemlje ozbiljno kritikovane od strane organizacija za zaštitu ljudskih prava.
„Stvar je u tome što Bajden sa zemljama južne Azije pokušava da stvori blokadu Kine i tokom Samita za demokratiju namerava da učvrsti postojeći savez sa njima“, konstatuje Erdolen za Sputnjik.
Istovremeno podseća da Amerika redovno osuđuje Tursku za kršenje demokratskih principa, te da odnosi dve zemlje prolaze kroz težak period.

„Međutim, opravdanost učešća Iraka, Pakistana, Indije, Filipina i Poljske očigledno nije procenjivana prema istim kriterijumima kao i prisustvo Turske. Ovde dolazi u obzir još jedan faktor. U interesu Amerike je da formira širok savez sa navedenim zemljama u cilju suprotstavljanja trojci – Iranu, Kini i Rusiji. Zbog toga je kriterijum demokratskog razvoja tih zemalja kod Vašingtona u drugom planu. Turska danas nije prioritetni strateški partner za Ameriku nakon što je Vašington preusmerio pažnju sa regiona Bliskog istoka“, zaključuje Erdolen.

Podsetimo, predsednik SAD Džozef Bajden će ,od 9. do 10. decembra biti domaćin virtuelnog samita za lidere iz vlade, civilnog društva i privatnog sektora, a Samit će se fokusirati na izazove i mogućnosti sa kojima se suočavaju demokratije i pružiće platformu liderima da preuzmu i pojedinačne i kolektivne obaveze u odbrani demokratije i ljudskih prava u zemlji i inostranstvu.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
RUSIJA
Kremlj: Samit za demokratiju bez Rusije i Kine – staranje novih podela
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala