- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Samit za demokratiju bez Rusije i Kine – staranje novih podela

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Pratite nas
Sjedinjene Države pokušavaju da privatizuju demokratiju i da povuku nove linije razdvajanja između država pripremajući "Samit za demokratiju" bez učešća Rusije i Kine, ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Mi se, naravno, negativno odnosimo prema tom predstojeće, događaju. To nije ništa drugo do pokušaj da se povuku nove linije podele. Početkom 90-tih smo vodili borbu da se te linije podele uklone, ali SAD sada , na žalost, daju prednost stvaranju novih linija i podela na zemlje koje su dobre ili loše po njihovom viđenju“, naveo je Peskov na brifingu za novinare.
Prema mišljenju Peskova, to je u suprotnosti sa opštim tendencijama u svetu.
„Sve više država želi da same odlučuju o tome kako će da žive, ne osvrćući se ni na koga. Ali, SAD preduzimaju ovakve pokušaje, nastoje da privatizuju reč demokratija. Odnosno, demokratija je samo ono što je u skladu sa shvatanjem Vašingtona. Ali, očigledno je da tako ne može biti i ne treba da bude i nije“, zaključio je Peskov.
Predsednik SAD Džozef Bajden će ,od 9. do 10. decembra biti domaćin virtuelnog samita za lidere iz vlade, civilnog društva i privatnog sektora, a Samit će se fokusirati na izazove i mogućnosti sa kojima se suočavaju demokratije i pružiće platformu liderima da preuzmu i pojedinačne i kolektivne obaveze u odbrani demokratije i ljudskih prava u zemlji i inostranstvu.
Samitom je planirano da započne godinu dana akcije učesnika kako bi se demokratija učinila odgovornijim i otpornijim, i izgradila šira zajednica partnera posvećenih globalnoj demokratskoj obnovi, ističu u Vašingtonu.
Ispunjavanjem obaveza preuzetih na Samitu, cilj je da se pokaže kako demokratije mogu ispuniti pitanja koja su ljudima najvažnija: jačanje odgovornog upravljanja, širenje ekonomskih mogućnosti, zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda i omogućavanje dostojanstvenog života.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2021
RUSIJA
Zaharova: Američki „Samit za demokratiju“ – himera za pokazivanje „jedinstva“ Zapada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala