- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Afrički soj virusa korona preti svetu: Potrebna nova generacija vakcina

© AP Photo / Binsar BakkaraVakcinacija protiv virusa korona
Vakcinacija protiv virusa korona - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
Pratite nas
Afrički soj korona virusa, koji je dobio naziv omikron, mogao bi da „zaobiđe“ imunitet koji stvaraju aktuelne vakcine. Zbog toga bi trebalo napraviti nove, vakcine druge generacije, zasnovane na novoj mutaciji kovida 19, od koje će štititi ljude znatno više nego postojeće.
Novi soj korona virusa B.1.1.529 koji je otkriven u Africi zabrinuo je svet, jer stručnjaci strahuju da može da bude najgori do sada pošto ima 32 mutacije na šiljku tj. spajk proteinu, zbog čega bi mogao da „zaobiđe“ imunitet koji pruža vakcina i brzo se proširi među ljudima.
Novim sojem u Južnoafričkoj Republici je zaraženo ukupno 77 ljudi. Otkriven je i kod četiri osobe u Bocvani, jedne u Izraelu, koja je tamo došla iz Malavija, i jedne u Hong Kongu, koja je tamo dospela iz Južne Afrike. Registrovan je i u jednoj evropskoj zemlji, Belgiji, čiji premijer ga je nazvao „kovidom-21“.

Afrički soj priziva nove vakcine

Virusolog Nada Kuljić Kapulica predočava da veliki broj mutacija na šiljku može da dovede do toga da novi soj „zaobiđe“ imunitet stvoren vakcinacijom, zato što je većina vakcina napravljena tako da reaguje na „originalni“ šiljak.
„To je kao ključ i brava. Ako se promeni šiljak, ključ neće moći da otključava bravu. Neće odgovarati i izbegavaće je. Onda će virus da uđe, dalje će inficirati, jer vakcina neće moći da ga zaustavi. U tom slučaju vakcinu treba menjati tako da odgovara novoj mutaciji“, objašnjava Nada Kuljić Kapuljica za „Sputnjik“.
Kako pojašnjava, menjanje vakcine znači da je potrebno razviti nove vakcine, druge generacije, zasnovane na novom soju, odnosno mutiranom šiljku virusa:
„Ako dođe do toga da treba da se primi nova vakcina, ona neće smetati ljudima koji su primili prethodne. Kao što se radi kod gripa. Dođe drugi virus sledeće godine, uzme se taj koji se pojavio, razmnoži se u jajima i pravi se nova vackina s novim sojem virusa“.
S njom se slaže epidemiolog Radmilo Petrović, koji napominje da će vakcine druge generacije pružati ljudima viši stepen zaštite od novog soja nego one koje trenutno postoje.
„U svakom slučaju će vakcina štititi, samo neće štititi 85, 90 odsto, već 60, 70 odsto. Bez obzira koliko se menja virus, vakcina će štititi, samo manji procenat ljudi. Nikako ne može da se eliminiše to. S obzirom na to koliko se virus menja, deo populacije koji je vakcinisan biće i dalje zaštićen“, obrazlaže Petrović.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAktuelne vakcine će manje štititi ljude od afričkog soja. Zato su potrebne nove.
 Vakcinacija  - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
Aktuelne vakcine će manje štititi ljude od afričkog soja. Zato su potrebne nove.

Vakcinisanje planete – jedino rešenje

Iako smatra da će druga generacija vakcina biti napravljena brže nego sadašnja, zbog iskustva koje su do sada stekli stručnjaci, Petrović prognozira da će novi soj produžiti trajanje pandemije i primenu epidemioloških mera.
„Cela Evropa da se vakciniše, neće biti bezbedna niti će sprečiti pandemiju dok imamo Afriku, koja nije ni dva, tri odsto vakcinisana. Virus će da opstane tamo, u nevakcinisanim zemljama, gde će dalje da mutira. Borba protiv pandemije biće uspešna samo ako se vakciniše cela planeta“, ističe Petrović.
Zbog novog soja, SZO je danas održala hitan sastanak, Velika Britanija je privremeno zabranila letove iz šest afričkih zemalja: Južne Afrike, Namibije, Lesota, Bocvane, Zimbabvea i Esvatinija (Svazilenda), a Izrael je na spisak dodao i Mozambik. Uz to, Evropska komisija predložila je obustavu vazdušnog saobraćaja iz regiona južne Afrike.
Ipak, SZO je posle sastanka poručila državama da ne reaguju brzopleto uvodeći ograničenja putovanja zbog novog soja, već da preduzmu „naučni pristup zasnovan na proceni rizika“. Na sastanku je rečeno da će biti potrebno nekoliko nedelja da bi se utvrdilo kolika je mogućnost prenošenja novog soja i koliko su vakcine i terapija efikasni protiv novog soja.
Otkrivanje afričkog soja uticalo je čak i na kripto-tržište: bitkoin je danas pao za gotovo osam odsto, jer su investitori počeli da se oslobađaju rizične imovine u korist sigurnih utočišta, kao što su državne obveznice, jen i dolar.
 Svetska zdravstvena organizacija  - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
DRUŠTVO
SZO se oglasila posle hitne sednice zbog novog soja korone
Izrada brzih testova za virus korona u laboratoriji Skolkovo u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Supermutirajući soj korone pod lupom – šta se dosad zna o B.1.1.529
Putnički avion Erbas A 321 - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
DRUŠTVO
EK će predložiti obustavu vazdušnog saobraćaja iz Južne Afrike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala