Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vrhovni rabin Srbije za Sputnjik: Veroučiteljima dati stalan posao, veronauka je potrebna i tačka!

© Sputnik / Lola ĐorđevićRabin Isak Asiel
Rabin Isak Asiel - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
Pratite nas
U potpunosti podržavamo inicijativu patrijarha Porfirija da veronauka dobije status predmeta, a svi veroučitelji stalan posao. Iako je predmet već 20 godina u školama, stalno provejavaju ideološke priče oko toga da li je veronauka potrebna ili ne. Definitivno treba - tačka, kaže za Sputnjik Isak Asiel, vrhovni Rabin Srbije.
Patrijarh Porfirije i predstavnici Crkava i verskih zajednice u Srbiji predložili su najvišim državnim funkcionerima da veronauka ponovo dobije status obaveznog izbornog predmeta, da se po ugledu na Uredbu iz 2001. godine, nastava organizuje na nivou odeljenja, a ne na nivou grupa, bez obzira na broj prijavljenih učenika, kao i da se časovi održavaju istovremeno sa časovima drugog alternativnog predmeta.
Pismo upućeno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, predsedniku skupštine Srbije Ivici Dačiću, premijerki Ani Brnabić i ministru prosvete Branku Ružiću potpisao je i naš sagovornik.
Isak Asiel za Sputnjik otkriva da je apel upućen posle međunarodne Konferencije posvećene 20 godina verske nastave u Srbiji, ali da je vest o njemu stigla u javnost dvadeset dana kasnije, jer, reakcija nema.
© Tanjug / ALEKSANDAR CIRICJevrejska zajednica u Srbiji nema puno mladih, ne postoji šansa da se u nekoj školi formira grupa đaka koji će ići na veronauku
Đaci sa učiteljicom u obnovljenoj školi u selu Rsovci na Staroj planini - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
Jevrejska zajednica u Srbiji nema puno mladih, ne postoji šansa da se u nekoj školi formira grupa đaka koji će ići na veronauku

Veroučitelji u Srbiji diskriminisani

On dodaje da su stvari uzročno posledične, da časovi veronauke moraju da budu kvalitetni, a da bi bili kvalitetni, onaj ko ih drži mora da ima nešto što obećava egzistenciju, kao što je slučaj i sa drugim nastavnicima i profesorima.
"Ovako se veroučitelji nalaze u podređenom položaju, gotovo diskriminisano, pitaju se da li će imati časove ili ne. Još im kažu, vidiš da to nikome nije interesantno i tako je - malo po malo - sklanjaju. Srpska pravoslavna crkva je domicilna, pazite, oni imaju realan problem, a šta onda možemo da kažemo za druge", kaže Asiel.

Cilj je - obavezan izborni predmet

On smatra da veronauka apsolutno ponovo mora da bude obavezan izborni predmet i ističe da se njenom postepenom degradacijom došlo i do nerešenog statusa nastavnika, umesto da su se stvari kretale obrnutim smerom.
"Kada imate nerešen status profesora, to onda nije ni atraktivno mesto. Onda neko iz nekakve muke bira, pa ne možete ni da imate izbor kadra. Recimo u Nemačkoj, onog trenutka kada ste veroučitelj, onda vas država plaća. To je sjajno rešeno. Ako može u jednoj Nemačkoj da bude rešeno, zašto ne bi i ovde, kod nas su stalno nekakve ideološke priče oko toga da li je veronauka potrebna ili ne. Pre svega to pitanje treba definitivno rešiti", kaže Aisel.
© AP Photo / Oded BaliltyU Izraelu postoje privatne škole koje imaju versku i sekularni deo nastave, državne religiozne, ali i sekularne škole koje nemaju versku nastavu
Pogled na Jerusalim - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
U Izraelu postoje privatne škole koje imaju versku i sekularni deo nastave, državne religiozne, ali i sekularne škole koje nemaju versku nastavu

Malo đaka u jevrejskoj zajednici

Vrhovni rabin dodaje da je jevrejska verska zajednica u Srbiji mala, ali da to nije njen glavni problem, već činjenica da je stara, ne postoji šansa da se u nekoj školi formira grupa đaka koji će ići na veronauku.
"Nemamo puno dece, recimo u Beogradu jedno dete je na Voždovcu, jedno na Novom Beogradu, jedno u Zemunu, jedno na Vračaru i onda oni uglavnom idu na Građansko vaspitanje, to im je lakše, a teološka vrsta poduke ide preko Jevrejske opštine. Tako je mnogo lakše, ovo sada je problematično. Nema ko ni da predaje, ja sam kada je sve počelo, putovao u Novi Sad zbog jedne jedine učenice. Bila je i jedna osoba koja je htela da se bavi time, ali kada je videla da od toga ne može da se živi, da joj egizstenicja nije zagarantovana, iselila se u Izrael".

Kako je regulisano u Izraelu?

Asiel navodi da u, kako ističe, demokratskoj Državi Izrael, postoje privatne škole koje imaju svoj kurikulum, verske škole, koje imaju versku i sekularni deo nastave, ali da je dete moguće upisati i u državnu religioznu školu.
"Imate i državne sekularne škole koje uopšte nemaju versku nastavu, dakle, čitav dijapazon, sve je potpuno drugačije uređeno, tamo imate i privatne osnovne i srednje škole. U državnim religioznim uči se više predmeta, religiozni u Izreaelu ne uče samo Bibliju, već izučavaju Talmud, Mišnu. Postoje čak i takve škole koje pre podne imaju versku nastavu, nekoliko časova, a popodne sekularnu, matematiku, fiziku hemiju i druge predmete", objašnjava glavni rabin Srbije.
On dodaje da je fokus u Srbiji stavljen na druge stvari, koje jesu važne, ali da se iz vida izgubilo ono što je najvažnije - verska nastava treba da postoji i ona mora da bude kvalitetna.
"Postoji Komisija pri Ministarstvu obrazovanja koja nadgleda da li postoji neki slučaj da je neko zloupotrebio versku nastavu za širenje ideja protiv muslimana, katolika ili Jevreja. Može da se dođe na tu komisiju da se to ispita slučaj, da svi zajedno reaguju da se neko takav skloni. Takvih slučajeva nije bilo, ali hoću da kažem da postoji takav mehanizam. Zašto se jednaka pažnja ne posveti i drugim, jednako značajnim stvarima", zaključuje Asiel na kraju razgovora za Sputnjik.
Krštenje - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
SRBIJA
Veronauka u Srbiji na tankom ledu, a veroučitelji prokaženi – patrijarh povukao iznuđen potez
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala