- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski senator: Evropa treba da izvuče lekcije iz gasne krize

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaAleksej Puškov
Aleksej Puškov - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
Pratite nas
Član Saveta Federacije Rusije Aleksej Puškov izjavio je da bi Evropa mogla da izvuče lekcije iz gasne krize.
„Gasna kriza u Evropi ove zime, ako je išta pokazala, to je neophodnost nesmetanih isporuka ruskog gasa, a posebno nakon što je gas iz Sjedinjenih Američkih Država i nekih drugih zemalja-snabdevača otišao na azijska tržišta. U to se uverila cela Evropa – odatle i apeli Moskvi sa zahtevom da se poveća obim isporuka“, napisao je Puškov na svom kanalu na Telegramu.
Puškov i je ranije ukazivao na pokušaje Zapada da okrivi Rusiju za gasnu krizu. Prema njegovim rečima, Evropljanima se govori i nastaviće da se govori da je Rusija kriva za gasnu krizu u Evropi, uprkos tome što su posle obustave „Severnog toka 2“ cene gasa porasle za 18 odsto.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 13. oktobra izjavio da je poskupljenje gasa u Evropi rezultat nestašice struje, a ne obrnuto. Evropski igrači nisu letos žurili da obnove rezerve u podzemnim skladištima gasa, dodao je on opovrgavajući pretpostavku da visoke kotacije idu na ruku proizvođačima sirovina.
Poslednjih meseci cene fjučersa za gas u Evropi su se više nego udvostručile. U avgustu je cena jedva prelazila 500 dolara, dok je 6. oktobra dostigla istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon čega je na tržištu započeo pad, ali su cene i dalje premašivale granicu od hiljadu dolara.
Stručnjaci povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji.
Logo kompanije Gasprom na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
RUSIJA
Ruski gas dominira u Evropi: „Gasprom“ isporučuje ogromne količine goriva i povećava proizvodnju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala