- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Mihajlović: Rudne rezerve u Srbiji 250 milijardi dolara, ne postoji ugovor o eksploataciji litijuma

© AP Photo / VISAR KRYEZIURudarsko okno u „Trepči“
Rudarsko okno u „Trepči“ - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
Pratite nas
Vrednost dokazanih mineralnih resursa na teritoriji Srbije iznosi 250 milijardi evra, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, navodeći da ne postoji ugovor o eksploataciji litijuma.
„To je ono što imamo pod zemljom, a da li će i kako to pomoći našem privrednom razvoju zavisi od nas i od poštovanja svih ekoloških standarda“, rekla je Mihajlovićeva u Skupštini Srbije u delu sednice na kojoj članovi vlade odgovaraju na poslanička pitanja.
Mihajlovićeva je istakla da je Srbija zemlja koja je bogata kritičnim mineralima koji su potrebni za sprovođenje zelene agende.
„To nije samo litijum, to su bakar, zlato, antimon, svega toga ima u Srbiji i to u ne malim količinama“, kazala je ministarka rudarstva.
Podsetila je da je nedavno otvoren rudnik Čukaru Peki što će, kako je rekla, doprineti da Srbija bude druga u Evropi po proizvodnji bakra i zlata i to eksploatacijom donje zone rudnika.
„Kreće se i u istraživanje gornje zone rudnika i verujemo da ćemo biti prvi u Evropi. Ne treba da se stidimo toga što imamo i da mislimo da je rudarstvo nešto što nije dobro. Jeste dobro kada se sprovodi po svim ekološkim i energetskim standardima i principima“, naglasila je Mihajlovićeva.
Ona je poručila da ne postoji nijedan potpisan ugovor sa Rio Tintom, niti je izdata dozvola o eksploataciji litijuma.
„Ova Vlada radi sve pregledno i transparentno i javnost jeste i biće upoznata sa svim detaljima u vezi sa projektom ‘Jadar’“, rekla je Mihajlovićeva.
Mihajlovićeva je istakla da država neće nijednu odluku doneti, ukoliko procene uticaja na životnu sredinu pokažu da neće biti u skladu sa evropskim standardima, preneo je Tanjug.
„Svakodnevno vidimo u određenim medijima slike iz raznih delova sveta o tome kako će izgledati Jadar, slušamo kako će biti uništena Drina, kako će zagađena voda stići do Beograda, kako u Srbiji neće moći da se živi. Sve te apokaliptične priče govore nadriekolozi i nadristručnjaci. Sve to je laž, jer niko u ovom trenutku ne zna kakav će biti uticaj na životnu sredinu, jer studije nisu gotove. Kada budu gotove, onda možemo i treba o svemu da razgovaramo. Poruka građanima je da veruju u svoju Vladu i državu, jer nećemo uraditi ništa što će uticati na naš i život budućih generacija“, kazala je Mihajlovićeva.
Ekologija - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
EKONOMIJA
Novac protiv prirode: Između ekologije i ekonomije
Bager. ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
EKONOMIJA
"Rio Tinto" saopštio na čemu trenutno radi i čime je zamenio ugalj
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala