- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

FBiH obeležava Dan državnosti, za RS je to „lažni praznik“

CC0 / Photo by Markus Winkler from Pexels / Zastava Bosne i Hercegovine
Zastava Bosne i Hercegovine - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
Pratite nas
Federacija BiH danas obeležava Dan državnosti BiH, u tom entitetu je neradan dan, a reč je o prazniku koji Republika Srpska ne priznaje, jer taj, kao i neki drugi datumi koji se obeležavaju u tom entietu, nisu usaglašeni na nivou države BiH i ne postoji zakon o praznicima.
Uobičajeno, ministarka spoljnih hposlova u Savetu ministara BiH Bisera Turković je i ove godine poslala uputstvo diplomatskim predstavništvima u BiH na koji način treba da postupaju na ovaj praznik, ali su joj ambasadori iz reda srpskog naroda poručili da je reč o "lažnom prazniku", koji oni neće obeležavati.
Turković je, naime, pre tri dana pozvala sva diplomatsko-konzularna predstavništva BiH da taj datum obeleže u duhu, kako je navela, temeljnih vrednosti ZAVNOBIH-a, i u skladu sa epidemiološkim merama i naredbama u zemljama prijema, "prigodno i dostojanstveno".
Političko Sarajevo je 25. novembar proglasilo praznikom, kada je prvim zasedanjem Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) 1943. u Mrkonjić Gradu obnovljena državnost BiH.
Srpski kadrovi u diplomatsko-konzularnoj mreži poručili su Turkovićevoj da "ne žele da obeležavaju lažni praznik", koji nije usaglašen na nivou države.
Ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija poručio je Turkovićevoj da izdaje samovoljne instrukcije i da nijedan Srbin ne bi i neće je poslušati.
"Predsedništvo je po Ustavu zaduženo da vodi spoljnu politiku. A znamo da oko 25. novembra ne postoji saglasnost, oko 1. marta ne postoji saglasnost jer prosto nemamo kalendar praznika na nivou BiH. Onda takve instrukcije i pozivi postaju bespredmetni i čist višak, komplikuju dodatno ionako složene odnose", naveo je Samardžija, preneli su banjalučki mediji.
Ambasador BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić podseća da ovo nije prvi put da Turkovićeva šalje direktive ambasadorima zahtevajući obeležavanje praznika koji to nije.
"Ministarka inostranih poslova u Savetu ministara svake godine poziva na proslavljanje takozvanog Dana nezavisnosti i Dana državnosti,", kaže Krstić i dodaje da se Turković na taj način pokazuje očiglednu nameru "da ponizi i ugnjetava srpski narod".
"Neki datumi koje ministarka forsira da obilježavamo nama evociraju uspomene na ne tako lepe događaje. I na traumatične događaje iz prethodnog građanskog rata u BiH. Jedan od ljih je 1. mart. Za nas Srbe to je dan kada je protiv naše volje izglasana na referendumu nezavisnost i svi vrlo dobro znamo da Srbi nisu tada glasali. Dakle oni proslavljaju datum kada smo mi preglasani", navela je Krstović.
Jednoentitetski praznici koje proglašava Federacija praznici su provokacija, kaže ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan. Na te provokacije Srbi odgovaraju jedinstvenim negiranjem.
"25. novembra ambasada BiH u Japanu će normalno raditi i nećemo organizovati nikakve aktivnosti. Ovo je samo jedan u nizu pokušaja nametanja državnih praznika oko kojih ne postoji konsenzus tri konstitutivna naroda i na državnom nivou zapravo nikad nije ni usvojen zakon o praznicima", naveo je Berjan.
I ambasador BiH u Hrvatskoj, Aleksandar Vranješ procenjuje da je ministarka Turković ostala u nekadašnjoj, kako kaže, "Alijinoj republici BiH".
Nameće zakone koji su tada važili samo za Bošnjake, ali Srbi, ističe Vranješ, neće odgovoriti na lažnu politiku Bisere Turković: "Instrukcija Turkovićeve ne predstavlja nikakav obligatorni dokument za šefove diplomatsko-konzularnih predstavništava nego kvazipolitički pokušaj stvaranja kontinuiteta sa Alijinom republikom BiH čija je Turkovićeva bila ambasador."
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala