- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Zvezda mora kroz „ludu šumu“ po evropsko proleće

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICGelor Kanga i Dejan Stanković
Gelor Kanga i Dejan Stanković - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
Pratite nas
Fudbaleri Crvene zvezde imaju zicer da preko Ludogoreca (18.45) zakorače u evropsko proleće u slučaju osvajanja tri boda. Crveno-beli su u „ludoj šumi“ slavili golom Gelora Kange i sada će učiniti sve da istu učine pred decom na Marakani jer zbog kazne neće biti huka Delija sa tribina.
Dve suspenzije kroje tim srpskog šampiona, s obzirom na to da Dejan Stanković ne može da računa na Miloša Degeneka i Marka Gobeljića koji „pocrveneli“ u utakmici prethodnog kola sa Midtjilandom (0:1).
Tada je Zvezdi izrečena i suspenzija zbog divljanja navijača po završetku susreta, kada je gađan sudija, a pogođen član stručnog štaba crveno-belih.
Zvezda će osluškivati i rezultat u Danskoj gde se sastaju Midtjiland i Braga (18.45), ali je jasno da Stankovićeva četa koja je u Lučanima minulog vikenda postigla pet golova (5:1), ide na trijumf za miran zimski san koji vodi u evropsko proleće u Ligi Evrope.
Idealan scenario za Kataija i drugove svakako je trijumf, uz remi u Danskoj, čime bi Zvezdi u meču poslednjeg kola u Portugaliji protiv Brage bio dovoljan remi za direktan plasman u osminu finala sa prvog mesta iz Grupe F. Drugo mesto vodi u šesnaestinu finala Lige Evrope.
„Moramo da pobedimo da bismo mogli nečemu da se nadamo. Važno je da osvojimo tri boda, a šta bude u Danskoj biće. Neću imati nikakvu komunikaciju sa bilo kim oko rezultata sa utakmice Midtjilanda i Brage dok traje naš meč. Do sada to nisam radio, ostaću dosledan i dalje. Isključivo sam fokusiran na to kako ćemo mi da odigramo“, poručio je Dejan Stanković na konferenciji za medije.
Žestok ritam, četvrtak-nedelja trenutno je na snazi, a Stanković poručuje da se crveno-bele mašinerija zahuktava.
„Hvatamo zalet do 15. decembra i pauze. Do tada ćemo igrati na svaka tri dana, a već sada je jedna od najbitnijih utakmica u polusezoni. Evropa je Evropa, tu svako ide na pobedu. Vidim da se priča da će Ludogorec doći bez nekoliko igrača, ali ako premotamo film i mi smo u Razgradu bili bez nekoliko ključnih fudbalera, pa smo ostvarili jednu od najlepših pobeda u poslednje vreme“, realan je šef stručnog štaba Zvezde.
Jasno je da ni Bugari ne dolaze u Srbiju s belom zastavom, što potvrđuju i reči njihovog trenera Genčeva da će ići na trijumf. Svestan je toga i Stanković.
„Niko neće reći da planira da izgubi. Svi znate šta pobeda može da donese. Ko god da izađe protiv nas, kakva god formacija ili tim, idemo uvek maksimalno. Naravno, poštujemo Zvezdu, odličnu su u poslednjih desetak godina, stvorili su lepu istoriju kluba, kako u Bugarskoj, tako i u Evropi. Mi gledamo naš cilj, znamo koji je“, jasan je Dejan.
S obzirom na već gore pomenute suspenzije, u sastav Crvene zvezde za meč petog kola Lige Evrope sa Ludogorecom trebalo bi da „uskoče“ Milan Gajić koji će na desnom boku zameniti Gobeljića, dok će Pankov činiti štoperski tandem sa Aleksandrom Dragovićem, a levo će biti Milan Rodić.
Milan Borjan konačno bi trebalo da zauzme mesto između stativa, pošto se vratio iz Kanade gde je imao reprezentativnih obaveza, a ispisao je i istoriju kao golman koji je na najviše utakmica sačuvao mrežu, kada je Kanada u pitanju. Učinio je to rekordnih 26 puta.
Zato i ne čudi kolika je važnost kapitena Zvezde u utakmici sa Ludogorecom, klubom, čije je inače boje branio tokom karijere.
© AP Photo / Darko VojinovicAleksandar Katai
Aleksandar Katai - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
Aleksandar Katai
Stanković bi trebalo da se opredeli za formaciju 4-2-3-1. Ispred poslednje četvorke dva „osigurača“ po svoj prilici biće Njegoš Petrović i Gelor Kanga, heroj iz Razgrada koji je u formi što potvđruje i spektakularan pogodak u Lučanima protiv Mladosti kada je „ispalio projektil“ u svom stilu.
Gaboncu je nedavno preminuo otac, ali je on uspeo da se izdigne iznad porodične tragedije, stavi se na raspolaganje treneru Stankoviću i učestvuje u ubedljivom trijumfu prelepim pogotkom.
Trio ispred Kange i Petrovića, činiće El Fardu Ben koji će dejstvovati po desnoj strani, tik iza najisturenijeg Milana Pavkova biće Aleksandar Katai, dok je pozicija levog krila rezervisana za Mirka Ivanića. Neretko Stanković rotira tokog samog meča Kataija i Ivanića, što svakako treba uzeti u obzir.
Raduje Kataijev povratak u formu što potvrđuju tri gola u mreži Mladosti minulog vikenda. Ono što jeste problem za Zvezdu su navijači kojih neće biti, već će podršku crveno-belima pružati deca, koja su se u nekim prethodnim utakmicama fantastično pokazala i nosila šampiona Srbije.
„Naravno, nedostajaće nam navijači. U Lučanima su bili iza naše klupe, davali nam vetar u leđa. Igrali smo pred decom protiv Kairata, bila je lepa i prijatna atmosfera. Zvezdaš je zvezdaš, dali je dete ili odrastao, to je manje bitno. Svi će biti uz nas. Trebalo bi odigrati jaku takmičarsku utakmicu za sve one koji neće moći da dođu na Marakanu, da obezbedimo proleće u Ligi Evrope. Ne zavisi samo od nas, ali cilj moramo da ostvarimo", podvukao je Dejan Stanković.
Jošua Kimih - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
SPORT
Otkrivamo šta stoji iza antivakserskog haosa u „ponosu Nemačke“
Srpski fudbaler Aleksandar Mitrović - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
SPORT
U Londonu muk i bes zbog misterioznog izostanka heroja – „Ne brinite, bio mi je potreban odmor“
Trener Srbije Mladen Krstajić na meču s Kostarikom - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
SPORT
Bivši selektor Srbije blizu šanse da opet ode na Mundijal
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala