- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bitka na krajnjem severu: Kako izgleda obuka komandanata na surovom Arktiku /video/

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe Severne flote
Vojne vežbe Severne flote - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
Pratite nas
U ruskoj Murmanskoj oblasti održana je obuka za komandante. Svaka epizoda obuke maksimalno je približena uslovima prave bitke. Tako vojska uvežbava taktiku aktivne manevarske odbrane, a komandanti stiču veštine upravljanja u okruženju koje se brzo menja, prenosi televizija „Zvezda“.
Na krajnjem severu sada kasno sviće, uskoro nastupa polarna noć. Pešadija puca iz mitraljeza i automata. Uz podršku artiljerije napada uslovnog protivnika. Vojnu vežbu prate 63 komandanta koji stiču veštine upravljanja vatrom svojih jedinica.
„Stiče se metodično iskustvo, tako da svaki komandant razume šta se od njega traži, jer komandant mora da zna da upravlja svojim ljudstvom. Zato se i održavaju obuke – da bi nešto predložili, nešto naučili ili podsetili na nešto. To nikada neće biti suvišno“, rekao je komandant motorizovane čete Vadim Stadničenko.
Borbena vozila se kreću po teškom terenu, ali sa lakoćom savladavaju područje prekriveno snegom.
Glavni zadatak obuke je zbližavanje komandanata iz različitih jedinica. Oni tokom komunikacije prenose jedan drugom neke metode“, konstatuje v. d. načelnika odeljenja za borbenu obuku 14. armijskog korpusa Severne flote Roman Petrakov.
Ovakve obuke u vojnim okruzima održavaju se dva puta godišnje. Sledeći zbor je planiran za maj 2022. godine nakon završetka zimskog perioda obuke koji počinje 1. decembra.
Ruski lovci-presretači MiG-31 - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2021
RUSIJA
Mladi ruski piloti se čeliče na Arktiku: Pilotiranje u ekstremnim vremenskim uslovima /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala