Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Poslaću pismo šefovima svih država – sa samo jednim pitanjem

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će po povratku iz Sočija uputiti pismo šefovima vlada i država sa jednim pitanjem - kako je moguće da Aljbin Kurti govori o ujedinjenju Kosova i Albanije, a da na to svi u Evropi ćute i da li bi, na slične izjave iz Srbije, takođe ćutali.
On je tokom obraćanja javnosti upitao i po kom principu je Albancima sve dozvoljeno, a Srbiji sve zabranjeno.
"Kako je moguće da Kurti, premijer privremenih institucija u Prištini, svako malo, ali na vrlo jasan način i pre tri dana ponovo, jasno i precizno govori i to, ne kao neko ko se zalaže, već o sopstvenoj želji za ujedinjenje Kosova i Albanije", rekao je Vučić.
On je konstatovao da niko, nijedna politička instanca u Evropi nije reagovala.
"Ni takozvani izvestioci za KiM, ni izvestioci za bilo šta, niko iz Evropske komisije, Evropskog parlamenta, niko od šefova država, vlada, ministara zemalja članica EU. Niko nije", ukazao je predsednik Srbije.
Zato će, ističe, njegovo pismo sadržati prosto pitanje - da li to znači da će tako da ćute i da neće reagovatai ukoliko bi bilo ko odavde, iz Beograda, govorio o ujedinjenju sa nekim drugim.
"Ili biste iste sekunde reagovali, osim što biste imali desetine pomagača i denuncijanata koji bi nas odmah prijavili zbog neodgovornih izjava, ili bih ja završio na lomači, kao u srednjem veku...", dodao je Vučić i upitao:
"Po kom principu je Albancima sve dozvoljeno, a Srbima sve zabranjeno?".
Pri tome, naglašava, ne kaže da će se Srbija zalagati za ujedinjenje sa nekim drugim, jer se zalaže za međunardono priznate granice i poštovanje međunarodnog javnog prava.
"Ali, tražiću objašnjenje i pitati šta biste rekli da je to neko iz Srbije ili Republike Srpske? Da li bi bio sličan ili isti odgovor, ili je onima koje ste vi rađali sve dozvoljeno, a Srbi ništa ne smeju ni da pitaju. Ja ću da se drznem, da pitam i tražim objašnjenje", rekao je Vučić.
Dodao je da će to objašnjenje tražiti u zvaničnoj formi od svih šefova država i vlada.
"Moram da pitam kako bi reagovali da takve izjave dolaze iz Beograda, kakve dolaze iz Prištine, jer jednom sa tim mora da se prekine i ne može više objašnjenje da bude - pustite, koga briga šta priča Kurti. Ali, zato kažu - kad Vučić to priča to može i da se desi, što je bilo objašnjenje jednog od najvažnijih političkih predstavnika koje sam pitao", rekao je Vučić.
Ponovo je upitao da li to znači da neko ima pravo na neodgovornost, ako je Albanac ili pripada nekim drugim narodima, ali nemate pravo, ne na neodgovornost, već na iste aršine, ako ste Srbin.
"Samo želimo da to neko jasno kaže", zaključio je Vučić.
Srbija traži razgovore sa Prištinom na svim nivoima, o svim temama, jer je to od izuzetnog značaja, poručio je Vučić i istakao da je to preneo i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku.
"Srbija traži, zahteva, želi razgovore sa Prištinom, na svim nivoima. Želimo ih što pre, što više i što češće, jer smatramo da je svaki razgovor bolagorodan i lekovit", rekao je on.
Važno je, kaže, da se razgovara o svim temama, naravno pre svega o Zajednici srpskih opština, ali i o energetici.
"Ali, i da pokušamo da napravimo bilo kakvo, makar minimalno poverenje između nas, da ne bismo dolazili u situaciju kakva je bila pre mesec dana", rekao je Vučić.
Istakao je da je to od izuzetog značaja, i da je to u jučerašnjem razgovoru preneo Miroslavu Lajčaku.
"To je zvaničan zahtev Srbije", naglasio je predsednik.
Dodao je da je Beograd uvek spreman za razgovor, želi da oni budu što češći i ne želi da prihvati tezu da je smo mi na bilo koji način odgovorni što razgovora nema.
Beba - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
DRUŠTVO
Od 1. januara 300.000 dinara za prvo dete
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala