- Sputnik Srbija, 1920
DRUŠTVO
Zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, Rusije i ostatka sveta

Od 1. januara 300.000 dinara za prvo dete

CC0 / Pixabay / Beba
Beba - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će država od 1. januara za svako prvorođeno dete odmah uplaćivati 300.000 dinara, umesto dosadašnjih 100.000 dinara.
"Stopa rodnosti u Srbiji je tek nešto malo više od 1,5, a potrebno nam je za prostu reprodukciju najmanje 2,15. Mi smo sve stariji i naš napredak u budućnosti će zavisiti od toga koliko možemo demografskim merama da postaknemo natalitet. Od 1. januara za svako prvorođeno dete država će odmah uplaćivati 300.000 dinara, umesto dosadašnjih 100.000 dinara", rekao je Vučić.
Što se drugog i trećeg detata tiče, Vučić je podsetio da je do sada važilo pravilo da za drugo dete sledi pomoć od dve godine po 10.000 mesečno, za treće dete po 12.000 dinara mesečno 10 godina, a za četvrto 10 godina po 18.000 dinara mesečno.
Kako kaže, sada će biti promena u Zakonu o poridici i biće značajno uvećanoa pomoć države za drugo dete, jer je to prekretnica za roditelje.
"To ćemo vas obavestiti u narednih 15 dana. Za prvo dete nam je bila promptna, brza mera, posebno za siromašnije građane, koja treba da im bude jedna podsticajna mera", naveo je on.
Podsetio je da i gradovi daju za prvo dete po 100.000 ili 150.000 dinara, tako da će za prvorđeno dete roditelji dobiti oko 4.000 evra.
Dodao je da će izmenom Zakona o porodici posebno biti regulisano pitanje studentkinja i studenata koji žele da ostvare svoje roditeljske potrebe.
„Pošto danas majke rađaju prvo dete u 30 godini, moramo da pokušamo, jer time gubimo celu generaciju, da motivišemo studente, mlade žene i muškarce da ne beže od rađanja dece. Za studente donosimo meru da ukoliko devojka zatrudni i rodi dete za nju ne važe ispitni rokovi, isto tako i muškarca, oca, koji je student. Odredićemo rokove da fakultete moraju da završe do 26 godine života, a Medicinski fakultet do 28 godine. Time dobijamo da ne moraju da pauziraju zbog rođenja deteta i propuštaju ispitne rokove, već će moći uvek da polažu bez dodatnih troškova i obnove godine“, objasnio je Vučić.
Kazao je da se razgovara i o drugim merama, a najvažnija je pomoć u kupovini stana.
„Tu meru vezujemo za majku, kako ne bi došlo do zloupotrebe. Država će pomoći u kupovini stanova bespovratnim sredstvima, a pravo svojine ide na majku. Davaćemo između 10.000 i 20.000 evra na poklon, sa ciljem motivisanjem mladih da izađu iz roditeljskih kuća, jer ako sede do 40 u kući sa roditeljima mali su izgledi da zasnuju porodicu“, rekao je on.
Vučić je ukazao da samo mera povećanja pomoći za prvorođeno dete košta državu 5,7 milijardi dinara, odnosno 50 milion evra na godišnejm nivou.
Međutum, ističe da su to mere koje će treba da podstaknu natalitet što je važno za državu i naciju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala