- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija registrovala vakcinu protiv virusa korona za decu od 12 do 17 godina

© Sputnik / Lola Đorđević Vakcinacija
 Vakcinacija  - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Pratite nas
U Rusiji je odobrena primena vakcine protiv virusa korona „Sputnjik-M“ za decu od 12 do 17 godina, saopštio je zamenik šefa Naučno-istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Denis Logunov.
„Danas smo dobili dozvolu za korišćenje 'Sputnjika' među dečjom populacijom, vakcina je registrovana“, precizirao je on.
Ranije danas predsednik Rusije Vladimir Putin je predložio da se razmisli o proizvodnji vakcine protiv virusa za decu od dve godine.
„Kako si mi rekli stručnjaci, u nekim drugim zemljama, konkretno u Kini, počeli su da rade na vakcini za decu od dve godine. Treba i mi da razmislimo o tome“, rekao je Putin na zasedanju sa članovima vlade posvećenom borbi protiv virusa korona.
Vakcina protiv virusa korona za decu od 12-17 godina mogla bi da bude puštena u civilni promet krajem decembra.
Prema rečima potpredsednice Vlade Rusije Tatjane Golikove, vakcinacija dece će se vršiti u prisustvu roditelja ili uz saglasnost samog deteta ukoliko ono ima više od 15 godina.
Na današnjem sastanku je takođe postignuta i saglasnost da rok važenja sertifikata za one koji su preboleli kovid 19 bude godinu dana, a ne pola godine kako je trenutno.
Kako je u oktobru saopštio direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg, vakcina protiv virusa korona za decu mogla da dobije naziv „Sputnjik-M“, gde „M“ znači „za maloletne“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
RUSIJA
Rekli su mi da udahnem i brojim do tri: Putin primio nazalnu vakcinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala