- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rok ističe danas, a Kišinjev nije izmirio dugovanja: Da li će „Gasprom“ zavrnuti gas Moldaviji

© AFP 2023 / ANDREY GOLOVANOVRadnik Gasproma na radnom mestu
Radnik Gasproma na radnom mestu - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Pratite nas
Moldavija još uvek nije platila dug za isporuke gasa „Gaspromu“, iako je upozorena da dovod gasa biti prekinut u roku od dva dana ukoliko ne izmiri svoja dugovanja, saopštila je ruska kompanija.
„Tekuća uplata za gas nije stigla iz Moldavije. Rok od 48 sati nakon obaveštenja o prekidu isporuke zbog neplaćanja ističe danas“, izjavio je predstavnik „Gasproma“ Sergej Kuprijanov.
Prema njegovim rečima, isporuke ruskog gasa Moldaviji zaista bi mogle da budu obustavljene u sredu.
S tim u vezi, moldavska premijerka Natalija Gavrilica uputila je parlamentu molbu da po hitnom postupku razmotri izmene zakona o državnom budžetu za 2021. godinu kako bi se izdvojila sredstva za otplatu duga ruskoj kompaniji u iznosu od 74 miliona dolara.
Njena molba biće razmotrena danas u četiri sata po moskovskom vremenu (dva sata po srednjoevropskom). Ukoliko Stalni biro parlamenta odobri molbu, parlament će u četvrtak odlučiti o izdvajanju sredstava za otplatu duga „Gaspromu“.
Kompanija „Gasprom“ obavestila je Moldaviju da može prekinuti isporuke gasa u roku od 48 sati zbog neplaćanja po važećem ugovoru, saopštio je u ponedeljak portparol kompanije Sergej Kuprijanov.
Sa svoje strane, direktor kompanije „Moldovagaz“ Vadim Čeban saopštio je da je zatražio od vlade zajam za otplatu duga „Gaspromu“ u visini od 74 miliona dolara.

O dugu Moldavije za gas

Dugovi moldavskih potrošača su se akumulirali na stanju „Moldovagasa“. Ranije je zvanični predstavnik „Gasproma“ Sergej Kuprijanov rekao da trenutno moldavski potrošači sa desne obale Dnjestra duguju oko 433 miliona dolara, a s obzirom na kašnjenja u plaćanju, ukupan iznos duga dostigao je 709 miliona dolara. Strane su se dogovorile da se ova cifra razjasni u ovoj godini tokom revizije.
Pored tog duga „Gaspromu“ potrošači nepriznatog Pridnjestrovlja dužni su nešto više od sedam milijardi dolara. Kako je pojasnio predsednik odbora „Moldovagasa“ Vadim Čeban ovaj deo duga je formiran usled sistematskih neplaćanja potrošača sa leve obale Dnjestra. Vlada Moldavije taj dug ne priznaje, jer ne kontroliše situaciju u Pridnjestrovskom regionu.
Podsetimo, Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto stanovnika čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti sa Rumunijom.
Posle neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da nasilno reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.
Gasni kopremsor - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
RUSIJA
Rusija dokazala da je pravi prijatelj Moldaviji: Zahvaljujući „Gaspromu“ Kišinjev dobija grejanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala