- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Nećemo da slavimo lažni praznik“: Odgovor srpskih predstavnika u ambasadama BiH ministarki Turković

CC0 / Photo by Markus Winkler from Pexels / Zastava Bosne i Hercegovine
Zastava Bosne i Hercegovine - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Srpski predstavnici u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH, uoči takozvanog Dana državnosti BiH, odgovorili su ministarki spoljnih poslova u Savetu ministara te države Biseri Turković da „neće da slave lažni praznik“.
Ambasadori navode da 25. novembar nije praznik usaglašen na nivou BiH i zato navode da „neće podržati jasnu nameru ministarke Turković da ugnjetava srpski narod“, prenosi RTRS.
Srpski kadrovi u ambasadama BiH navode da se radi o „još jednom lažnom datumu u kalendaru nepriznatih praznika BiH“.
Kako dodaju, „ministarka Turković ponovo se oglušila na glas Predsedništva BiH, prema čijim odlukama bi trebalo da nastupa“. Umesto toga, kaže ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija, samovoljno izdaje instrukcije koje niti jedan Srbin ne bi i neće poslušati.
„Predsedništvo je po Ustavu zaduženo da vodi spoljnu politiku. A znamo da oko 25. novembra ne postoji saglasnost, oko 1. marta ne postoji saglasnost jer prosto nemamo kalendar praznika na nivou BiH. Onda takve instrukcije i pozivi postaju bespredmetni i čist višak, komplikuju dodatno ionako složene odnose“, dodaje Samardžija.
Ambasadorka BiH u Grčkoj Milica Ristanović Krstić podseća da „ovo nije prvi pokušaj direktive u mandatu Bisere Turković“.
Ministarka inostranih poslova u Savetu ministara svake godine poziva na proslavljanje takozvanog Dana nezavisnosti i Dana državnosti, čime se, kaže Krstićeva, „jasno pokazuje namera Turkovićeve da ponizi i ugnjetava srpski narod“.
„Neki datumi koje ministarka forsira da obeležavamo nama evociraju uspomene na ne tako lepe događaje. I na traumatične događaje iz prethodnog građanskog rata u BiH. Jedan od njih je 1. mart. Za nas Srbe to je dan kada je protiv naše volje izglasana nezavisnost na referendumu i svi vrlo dobro znamo da Srbi nisu tada glasali. Dakle oni proslavljaju datum kada smo mi preglasani“; istakla je Krstićeva.
Jednoentitetski praznici koje proglašava Federacija praznici su provokacija, kaže ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan. Na te provokacije Srbi odgovaraju jedinstvenim negiranjem.
„Ambasada BiH u Japanu normalno će raditi 25. novembra i nećemo organizovati nikakve aktivnosti. Ovo je samo jedan u nizu pokušaja nametanja državnih praznika oko kojih ne postoji konsenzus tri konstitutivna naroda i na državnom nivou zapravo nikad nije ni usvojen zakon o praznicima“, zaključuje Berjan.
Ambasador BiH u Hrvatskoj, Aleksandar Vranješ procenjuje da je ministarka Turković ostala u nekadašnjoj, kako kaže, „Alijinoj republici BiH“.
„Nameće zakone koji su tada važili samo za Bošnjake, ali Srbi neće odgovoriti na lažnu politiku Bisere Turković: Instrukcija Turkovićeve ne predstavlja nikakav obligatorni dokument za šefove diplomatsko-konzularnih predstavništava nego kvazipolitički pokušaj stvaranja kontinuiteta sa Alijinom republikom BiH čija je Turkovićeva bila ambasador“, navodi Aleksandra Vranješ.
Bez ustavom obavezujućih instrukcija Predsedništva ili Saveta ministara BiH, i bez validnog Zakona o praznicima na nivou BiH, Turkovićeva samovoljno vodi spoljnu politiku, poručuju ambasadori.
Takozvani dan državnosti, ocenjuju, praznik je apsurda koji Srbi neće slaviti.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2021
REGION
Dodik: Nema zajedničkog života u BiH, Srbija i Srpska nisu joj ništa dužne
BiH - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Bakirova ministarka: Da li Bisera Turković vodi spoljnu politiku SDA ili BiH
 Milorad  Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Dodik uputio pismo SB UN zbog jednostranih poteza ministarke Turković
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala