Dodik uputio pismo SB UN zbog jednostranih poteza ministarke Turković

© Sputnik / Lola Đorđević Milorad Dodik
 Milorad  Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo ambasadoru Estonije, koja predsedava u SB UN, u kojem ga je upoznao o činjenici da ministarka inostranih poslova u Savetu ministara Bisera Turković nema ovlašćenje da se obrati na sednici ovog tela UN, gde će jedna od tema biti ostavka visokog predstavnika Valentina Incka.
Poučeni ranijim iskustvima u vezi sa ponašanjem ministarke Bisere Turković, a na osnovu informacija koje su se pojavile u medijima, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik iz predostrožnosti je obavestio ambasadora Estonije u UN Svena Jirgensona da Turkovićeva nema ovlašćenje da govori na predstojećoj sednici, rekli su za Glas Srpske iz Kabineta srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH.
Iz Kabineta su naveli da je u pismu naglašeno da je razlog za izostajanje saglasnosti jednostrani, politički nekorektan i maliciozan sadržaj izlaganja, te da u vezi sa imenovanjem visokog predstavnika za BiH nema konsenzusa svih strana potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, prenela je RTRS.
Svaki stav koji govori suprotno jeste neistina, zanemarivanje ove činjenice i uporno favorizovanje jedne političke i etničke strukture, gura BiH u novu nestabilnost za koju će odgovornost snositi upravo oni koji zanemaruju da je BiH sastavljena iz dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je za svaku odluku, svako obraćanje na međunarodnim skupovima potrebna saglasnost svih, naglasio je Dodik u pismu.
Kada ova saglasnost izostane, a ovakva pisma upozorenja se ignorišu, tada govorimo o lažnom i nelegitimnom predstavljanju čiji je cilj dezavuisanje uvaženog skupa i širenje dezinformacija koje ne odgovaraju stvarnim procesima u BiH, dodao je on.
Dodik je naglasio je da odgovornost na Turkovićevoj, jer, iako svesna da nema saglasnost najvišeg tela odgovornog za spoljnu politiku BiH, ipak pokušava da osigura poziv za obraćanje.
On je u pismu pozvao ambasadora Estonije da zaustavi "političku i diplomatsku zloupotrebu pozicije ministra inostranih poslova u Savetu ministara".
U Kabinetu srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva rečeno je da je Dodik vec uputio pisma ministrima inostranih poslova čije države su članice SB UN i Saveta za implementaciju mira u kojem ih je upoznao o Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji propisuje procedure za imenovanje visokog predstavnika.
Takođe, u pismu je jasno i nedvosmisleno navedeno da je SB UN jedino ovlašćeno telo da donese relevantnu rezoluciju o mogućem imenovanju visokog predstavnika, pod uslovom da su se strane potpisnice usaglasile u vezi sa tim.
Sednica SB UN na kojoj bi zemlje članice razmatrale ostavku Valentina Incka trebalo bi da bude održana danas, a zakazana je na insistiranje Rusije, nakon što je predstavnik Estonije, koja predsedava ovim telom, pokušao da zaobiđe ovu tačku dnevnog reda.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala