- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Makron stigao u Hrvatsku i „doneo“ avione „rafal“

© AP Photo / Petros KaradjiasEmanuel Makron
Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Pratite nas
Francuski predsednik Emanuel Makron stigao je u službenu posetu Hrvatskoj.
On je večeras sleteo na zagrebački aerodrom „Franjo Tuđman“.
Makron će se večeras sresti sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem na radnoj večeri u zagrebačkom restoranu „Galo“.
Makron je prvi francuski predsednik koji dolazi u službenu posetu Hrvatskoj, prenose hrvatski mediji.
Svečani doček francuskog predsednika i sastanak s predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem održaće se sutra na Pantovčaku.
Dva predsednika srešće se i sa pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, budući da Emanuel Makron dolazi uoči potpisivanja ugovora o kupovini 12 polovnih vojnih aviona „Rafal“ za 1,15 milijardi evra.
Makron će se i sutra sastati sa Plenkovićem, a potpisaće i strateško partnerstvo, dok će ministri odbrane Mario Banožić i Florans Parlu potpisati ugovor o nabavci aviona „Rafal“.
Predviđen je i prelet tih borbenih aviona iznad Banskih dvora u Zagrebu.
Hrvatska vlada danas je dala saglasnost za nabavku višenamenskog borbenog aviona „Rafal“ uoči potpisivanja ugovora s Francuskom o njihovoj kupovini.
Ministar Banožić je na sednici vlade tim povodom rekao kako je reč o avionima potpuno kompatibilnima NATO standardima koji će Hrvatskoj biti „dovoljni 30 i više godina“.
Naveo je i da su uz 12 aviona u paketu i moderan simulator letenja koji će omogućiti kompletan spektar obuke i validacije taktike, zemaljska i ispitna oprema, kao i rezervni delovi i sveobuhvatna podrška fabrike proizvođača.
„Osiguran je i moderan osnovni paket naoružanja vazduh-vazduh i vazduh-zemlja kao i obuka osoblja po načelu 'obuka instruktura'“, dodao je ministar.
Istakao je i da će se obuka letačkog i tehničkog osoblja obavljati u Francuskoj i Hrvatskoj, a da je njen početak predviđen za kraj 2022. godine kad je reč o tehničkom osoblju, a početak 2023. je termin za početak obuke letačkog osoblja.
Kako je navedeno, prenos vlasništva nad avionima, obaviće se u Francuskoj, a do kraja 2024. Hrvatskoj će biti isporučeno osam aviona, dok će do kraja prvog kvartala 2025. i preostala četiri, objavila je Hina, a preneo Tanjug.
Francuski lovci Rafal sleću na nosač aviona Šarl de Gol - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2021
Koliko će Hrvatsku koštati francuski avioni?
Hrvatski avioni na proslavi akcije Oluja - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2021
„Odvraćamo agresore“: Hrvatski ministar odbrane o nabavci novih aviona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala