- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poljska spremna za pregovore sa Rusijom o migrantskoj krizi

© Sputnik / Dmitriй VinogradovPripadnici poljske policije stoje pored ograde i bodljikave žice na poljsko-beloruskoj granici
Pripadnici poljske policije stoje pored ograde i bodljikave žice na poljsko-beloruskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
Pratite nas
Varšava je spremna da pregovara sa Moskvom o migrantskoj krizi na poljsko-beloruskoj granici, izjavio je poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau za „Poljski radio“.
„Poljska je spremna za pregovore sa Ruskom Federacijom, međutim, pregovori koji se tiču Belorusije i poljsko-beloruskih odnosa, beloruske budućnosti treba da se vode, po našem dubokom uverenju, sa beloruskom opozicijom“, rekao je Rau.
On je, pri tome, napomenuo da je Poljska spremna da sa aktuelnim beloruskim vlastima razgovara samo o „tehničkim“ pitanjima.
„Za tehnička pitanja otvoreni smo za pregovore sa aktuelnim beloruskim vlastima, ali samo na tehničkom nivou“, istakao je ministar.
„A pitanja političke budućnosti Belorusije treba prepustiti, i to je važan cilj poljske politike, onima kojima belorusko društvo veruje“, dodao je on.

Migrantska kriza

Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i skoro deset dana je provelo u pograničnoj zoni. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice. Migranti su se 17. novembra povukli sa same granice i smešteni su u transportno-logistički centar, gde im je beloruska strana organizovala prenoćište, dok se deo vratio u kamp u šumi u blizini granice.
Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.
U poslednje vreme Litvanija, Letonija i Poljska javljaju o rastu broja privedenih ilegalnih migranata iz zemalja Bliskog istoka i Afrike na granici sa Belorusijom i optužuju Minsk za stvaranje migrantske krize. Minsk demantuje sve optužbe. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da Minsk više neće sprečavati priliv ilegalnih migranata u zemlje EU – zbog sankcija Zapada za to nema ni novca ni snage.
Migranti na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
SVET
„Govorimo istim jezikom“: Minsk i Varšava zajedno traže rešenja za migrantsku krizu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala