- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Govorimo istim jezikom“: Minsk i Varšava zajedno traže rešenja za migrantsku krizu

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaMigranti na belorusko-poljskoj granici
Migranti na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
Pratite nas
Portparol Državnog pograničnog komiteta Belorusije Anton Bičkovski izjavio je da poljski graničari iniciraju traženje rešenja za probleme na zajedničkoj granici, uzimajući u obzir i interese izbeglica. Beloruska strana smatra da je dijalog sa Poljskom postao konstruktiviji.
„Poljska strana pokreće inicijativu traženja adekvatnih rešenja, uključujući i uzimanje u obzir interesa izbeglica koje su se našle u kritičnoj situaciji. Takvi kontakti već postoje na nivou ovlašćenih za rešavanje situacije na granici i preko operativno-dežurnih službi. Takvi kontakti već postoje. Sa svoje strane, ni smo kao i ranije otvoreni za diskusiju o ravnopravnoj i obostrano korisnoj saradnji po pitanju bezbednosti granica“, rekao je Bičkovski, prenosi agencija Belta.
On je istakao da su poljski graničari bez obzira na aktuelne političke procese zainteresovani za intenziviranje bilateralnih kontakata, koji se zasnivaju na principu kontruktivnog dijaloga.

Konstruktivniji dijalog

S tim u vezi, šef operativno-situacionog centra Brestske pogranične grupe Sergej Kozlovski ocenio je da je razmena informacija sa kolegama iz Poljske sada postala konstruktivnija.
„Razmena informacija, koja je u poslednje vreme formalnog karaktera, postala je konstruktivnija. Poljske kolege su počele da komuniciraju sa operativno-situacionim komandnim punktom Brestske pogranične grupe, kako bi zajedno radili na rešavanju novonastalih pitanja“, rekao je Kozlovski.
Prema njegovim rečima, sinoć je na inicijativu poljske strane došlo do razmene informacija o situaciji sa redovima u blizini belorusko-poljskog kontrolnog punkta Kozloviči-Kukuriki. Poljski graničari su predložili povećanje broja vozila koja ulaze na njihovu teritoriju.
„Uprkos teškoj situaciji na brojnim graničnim deonicama, nema poteškoća u međusobnom razumevanju. Ako je ranije bilo teško voditi dijalog, sada bukvalno govorimo istim jezikom. Komunikacija se odvija na ruskom“, dodao je Kozlovski.

Priliv avganistanskih migranata na belorusko-poljsku granicu

Istovremeno, poljski premijer Mateuš Moravjecki izrazio je zabrinutost „mogućnošću da se kriza u Avganistanu odrazi sa situaciju sa migrantima“ na granici sa Belorusijom.
„Znamo za beloruske i ruske diplomatske i zvanične kontakte sa Uzbekistanom i sa Avganistanom. Najverovatnije će doći do pokušaja da se kriza u Avganistanu iskoristi kao sledeća faza migrantske krize. Nažalost, to će izgleda biti sledeći pravac dolaska migranata“, naveo je premijer nakon sastanka sa litvanskom premijerkom Ingridom Šimonite u u Vilnjusu.
Poljske vlasti su do sada saopštavale da većinu ilegalnih migranata koji pokušavaju da uđu u Poljsku iz Belorusije čine državljani Iraka.
Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice. Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala