- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski političar: Umesto što se brinemo čiji je Krim, bolje da se fokusiramo na Makedoniju

Pratite nas
Član vanparlamentarne stranke VMRO BND Aleksandar Sidi smatra da predsednik Rumen Radev treba da misli o Makedoniji, a ne o tome čiji je Krim.
Radev je prošle nedelje tokom televizijske debate uoči drugog kruga predsedničkih izbora nazvao Krim ruskim, nakon čega je usledila negativna reakcija i u Bugarskoj i u inostranstvu.
"Bugarski političari treba da imaju hrabrosti i brane svoj stav o Makedoniji. Predsedniku, umesto što mu objašnjavaju čiji je Krim, treba da kažu čija je Makedonija. Meni je to mnogo važnije. Za Bugarsku je važno pitanje čija je Makedonija, važno nam je šta se dešava sa Bugarima u zapadnim periferijama (veći deo tih teritorija ulazi u Srbiju, manji – u sastav Severne Makedonije)", napisao je Sidi na fejsbuku.
On je dodao da ni Rusiju, niti SAD ne brine sudbina etničkih Bugara koji žive u Makedoniji.
"Brinu ih samo sopstveni politički interesi", rekao je političar.
On je prokomentarisao i pozive američkih kongresmena da Bugarska da zeleno svetlo za početak pregovora o ulasku Severne Makedonije u EU.
„Da smo normalna zemlja, gospođa Mustafa (Hero Mustafa, američka ambasadorka u Sofiji) bila bi pozvana u MIP Bugarske i bila bi joj uručena protestna nota. U diplomatiji postoji pojam reciprocitet“, izjavio je Sidi.
Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
REGION
Bugarski poslanik naveo razloge zašto smatra da Radev ne treba da ostane predsednik
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala