- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski poslanik naveo razloge zašto smatra da Radev ne treba da ostane predsednik

© AP Photo / Francois MoriRumen Radev
Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Pratite nas
Bugarski lider Rumen Radev ne poštuje svoj narod i ne treba da ostane na predsedničkoj poziciji, smatra poslanik bivše vladajuće partije GERB Radomir Čolakov. On je naveo nekoliko situacija koje, po njegovom mišljenju, potvrđuju zbog čega Radev ne bi trebalo da ostane predsednik.
Prema rečima Čolakova, Radev je odavno pretvorio lični rat protiv bivšeg premijera Bojka Borisova u rat protiv čitave stranke GERB, koju podržava najmanje 700.000 ljudi.

Uvredio sunarodnike turskog porekla

On je u članku za list „Trud“ podsetio i na incidente u vezi sa proturskom strankom DPS. Konkretno, precizirao je da je Radev nekoliko puta letos oštro kritikovao lidera te stranke Mustafu Karadaja zbog reči da Tursku smatra svojom pradomovinom.
„Na vrlo ružan način je uvredio naše sunarodnike turskog porekla, odnosno 400-500.000 ljudi“, dodao je poslanik.

Izdao socijaliste

Pored toga, postupci Radeva prema Bugarskoj socijalističkoj partiji pokazuju da je odlučio da ide protiv nje, smatra Čolakov. Poslanik je podsetio da je Radev na prethodnim predsedničkim izborima dobio veliku podršku BSP, iako nije bio njihov zvanični kandidat. Nova politička stranka „Nastavljamo promene“ izazivala je zabrinutost BSP-a. Medijima su kružile glasine da iza tog projekta zapravo stoji sam Radev, iako je predsednik govorio da nikada neće izdati socijaliste. Na parlamentarnim izborima pobedila je nova stranka.

„Na kraju je krenuo protiv BSP-a, stranke kojoj duguje sve što jeste. Kako smo došli do ove tačke? Kako je tako stara i ponosna stranka poput BSP-a dozvolila čoveku, koji je zahvaljujući njoj počeo da nešto da predstavlja i koga je nosila na svojim plećima, da uništava, da se ponižava i govori ko može da bude njen lider, a ko ne?“, izjavio je Čolakov.

Obmanuo i druge stranke

On smatra da je bugarski predsednik prevario i partije poput „Postoji takav narod“, „Ustani, Bugarska! Idemo!“, kao i koaliciju Demokratska Bugarska, koja je ojačala tokom prošlogodišnjih protesta protiv vlade Bojka Borisova.
Podsetimo, prva od tri pomenute stranke je na ponovljenim izborima u julu osvojila prvo mesto, a na izborima 14. novembra tek peto. Demokratska Bugarska je bila četvrta politička sila u leto i očekivala je najbolji rezultat, ali je bila tek šesta, dok „Ustani, Bugarska! Idemo!“ nije ni ušla u parlament.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala