- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zabuna u Londonu: Umesto u Francusku, šalju vojne inženjere u Poljsku?

© AFP 2023 / PHILIPPE HUGUEN Izbeglički kamp u Kaleu
Izbeglički kamp u Kaleu - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
Pratite nas
Velika Britanija je odlučila da pošalje vojne inženjere u Poljsku kako bi pomogli da se reši situacija na granici sa Belorusijom, dok je za samo jedan dan Lamanš pokušalo da pređe više od 1000 izbeglica, napisala je na svom telegram-kanalu zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Zaharova je obratila pažnju da je samo 11. novembra 1.185 osoba pokušalo da pređe Lamanš i domogne se Velike Britanije – ukupan broj onih koji "pokušavaju da se probiju" premašio 20.000 ljudi. Paralelno s tim, javnu retoriku Londona i Pariza prate "uzajamne kritike i traganje za krivcima".
"U poređenju sa tim ciframa, situacija na poljsko-beloruskoj granici ne zadivljuje razmerama. Ona iznenađuje esesovskim kvalitetom jedne članice EU – "meki koncentracioni logor" - tako nazivaju mediji ponašanje Varšave.
"Međutim, iz nekog razloga, nikome u Vestminsteru niti u Dauning stritu nije palo na pamet da pošalje kraljevske oružane snage da postave bodljikavu žicu niti uvode sankcije protiv Jelisejske palate. Zato je Ministarstvo odbrane Velike Britanije već donelo odluku da pošalje vojne inženjere u Poljsku. Ili je došlo do zabune u geografiji ili u političkim intrigama", napisala je Zaharova.

Migrantska kriza

Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice. Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.
U poslednje vreme Litvanija, Letonija i Poljska javljaju o rastu broja privedenih ilegalnih migranata iz zemalja Bliskog istoka i Afrike na granici sa Belorusijom i optužuju Minsk za stvaranje migrantske krize. Minsk demantuje sve optužbe. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da Minsk više neće sprečavati priliv ilegalnih migranata u zemlje EU – zbog sankcija Zapada za to nema ni novca ni snage.
Zastave Ukrajine i SAD na vojnim vežbama u Lavovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
RUSIJA
NATO ima nove planove za Ukrajinu — i sprema za to elitne jedinice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala