- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Merima pevala i kada ćuti: Velika čuvarka naše tradicije zaustavljena u još jednom projektu

Merima Njegomir - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
Pratite nas
Merima Njegomir bila je privržena očuvanju narodnih tradicionalnih pesama i uz Predraga Gojkovića Cuneta je pevač sa najvećim brojem trajnih snimaka za zvučni arhiv Radio Beograda. Dobrica Ćosić je govorio da Merima Njegomir peva i kad ćuti.
Merima Njegomir je svoju vrhunsku interpretaciju naše narodne muzike pažljivo gradila kroz izuzetnu pevačku karijeru koju je iznedrio Radio Beograd, oličenu po uzorima velikih umetnika kao što su bili Mara Đorđević, Ksenija Cicvarić, Danica Obrenić, Anđelija Milić i mnogi drugi velikani naše tradicionalne pesme, kao njihov pravi naslednik, kaže Dragana Marinković, urednica emisije „Od zlata jabuka“ Radio Beograda 2.

Čuvar tradicije

Merima Njegomir je sa podjednakim uspehom i profesionalizmom izvodila različite žanrove – od gradskih pesama i romansi preko srpskih pesama, sevdalinki koje je jako volela, vranjanskih, vojvođanskih, crnogorskih, makedonskih, ruskih, pa i pesama naroda sa drugih kontinenata, a time je malo ko mogao da se pohvali, dodaje Marinkovićeva.
Istovremeno, izvodila je nove kompozicije, kompozicije koje je prva interpretirala, koje je pažljivo birala i koje su zahvaljujući njoj postale popularne i rado slušane.
„Ipak, kao umetnica bila je veoma privržena narodnoj tradiciji. Za nju su rekli, a i sama sam mogla u to da se uverim, da je posedovala izuzetnu energiju i profesionalan odnos prema poslu, bilo da je reč o brojnim gostovanjima na radiju, televiziji, koncertima ili humanitarnim nastupima kojima se uvek rado odazivala pokazujući svoju plemenitost i širinu. Udahnula je novi život brojnim, potpuno zaboravljenim pesmama koje su zapisivali naši poznati etnomuzikolozi i melografi. Time je njen doprinos u očuvanju muzičke tradicije izuzetno značajan“, ističe Marinkovićeva.

Slučajno otkriveni raskošni talenat

Merima Njegomir školovala je glas, tokom školovanja volela je da peva, a 1972. godine stala je pred mikrofon Radio Beograda, kako je sama rekla, potpuno slučajno. Njen talenat je otkrio Svetomir Šćešić, jedan od urednika Radio Beograda, pozvao je da snimi probne snimke i tako je sve počelo, podseća Marinkovićeva.
Od tog trenutka počela je karijeru soliste Radio Beograda i Merima Njegomir postala je, uz Cuneta Gojkovića, jedan od pevača sa najvećim brojem trajnih snimaka za zvučni arhiv. Tačan broj im se ne zna ali se zna da je reč o stotinama snimaka vrhunske vrednosti, ističe Marinkovićeva.
„Kao umetnicu, krasio ju je raskošan talenat, čudesna energija, neki mladalački entuzijazam i nepristrasan istraživački duh. Prva je od izvođača narodne muzike održala koncert na Kolarčevom univerzitetu 1995. godine i jedna je od retkih koja je kasnije u toj dvorani više puta priređivala koncerte. Radila je dugo godina kao urednica narodne redakcije u Produkciji RTS-a i bila je veoma posvećena projektima vezanim za snimanje, čuvanje i promociju tradicionalne muzike. Volela je rad sa mladima i imala je u okviru Radio Beograda i školu tradicionalnog pevanja i trudila se da ljubav prema narodnoj muzici prenese i na mlade“.

Rad sa mladima – obnova Omladinski narodni orkestar

Svesrdno je radila na njihovoj afirmaciji, ne samo pevača nego i instrumentalista i ona je, na primer, obnovila i rad i postojanje Omladinskog narodnog orkestra, dodaje Marinkovićeva. Jedna od ideja Merime Njegomir bila je da se u Beogradu, po uzoru na Sarajevo, napravi Muzej slavnih solista Radio Beograda, ali nažalost, „smrt je bila brža“.
Marinkovićeva je zajedno sa Merimom Njegomir radila na tom projektu i zna koliko je energije i ljubavi uložila u to da sećanje na umetnike koji su ostavili trag u našoj kulturi tradiciji ovekoveči u muzeju u kome će biti izložene njihove slike, muzika, nagrade i slično.

Dobrica Ćosić: Merima je pevala i kad ćuti

Na Radio Beogradu 2 u emisiji „Od zlata jabuka“ sutra i u sredu emitovaće se dve emisije iz aprila 2016. godine u kojima je Merima Njegomir bila gošća naše sagovornice a njih dve su razgovarale o radu, karijeri, pesmama i koncertima velike pevačice.
„Za kraj bih izdvojila reči Dobrice Ćosića koji je jednom prilikom rekao: 'Kada slušam Merimu kako peva, ja verujem da peva i kada ćuti. Blago njoj i svima koji je slušaju’. Znate kako kažemo za umetnike koji su poput Merime Njegomir ostavili veliki trag u našoj kulturi i muzičkoj tradiciji – ostavili su nam pesme zapisane u vremenu“, zaključila je Dragana Marinković.
Merima Njegomir biće sahranjena utorak u 14.30 u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.
Merima Njegomir - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2021
SRBIJA
Preminula Merima Njegomir
Merima Njegomir - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2021
Odlazak Merime Njegomir: Sve je lečila pesmom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala