Odlazak Merime Njegomir: Sve je lečila pesmom

© Skrinšot, Jutjub, Merima Njegomir
Merima Njegomir - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2021
Pratite nas
Merima je sve lečila pesmom. Divio sam se kako profesionalno radi svoj posao i to u svim žanrovima. Nije joj bilo strano da peva ni klasiku, ni narodnu muziku. Neka joj je večni pokoj, kaže za Sputnjik Oliver Njego, operski pevač i profesor Univerziteta u Kragujevcu.
Njego koji je uz Merimu Njegomir, Jadranku Jovanović, Snežanu Berić i Nikolu Rackova činio „Kvintet snova“ za Sputnjik otkriva da je Merima Njegomir, uz profesora Rackova bila pokretač, „spiritus movens“ čuvenog „Kvinteta“.
„Družeći se s profesorom Rackovim, ona je prevazilazila sve nedostatke koje je imala i, što je najvažnije, sve je radila utegnuto. Nama Srbima inače je svojstveno da malo „landaramo“ u svojim profesijama. Kod nje to nije prolazilo. Nikada nije otišla na koncert bez probe, nijedan nastup nije tretirala kao „tezgu“. Svemu je pristupala temeljno, uvek bila raspoložena za probu, za vežbanje dueta, terceta“, navodi Njego.
On kaže da ga na druženje s Merimom Njegomir sećaju mnoge stvari, od putovanja do pevačkih probi.
„Putovali smo po Srbiji, Kini, Kanadi, Nemačkoj… Radili smo veoma kvalitetne stvari, to je visoko umetnički posao. Sećam se kako smo se, zahvaljujući profesoru Rackovu, Jadranka, Merima, Ekstra Nena i ja družili u ’Kvintetu snova’. Svako je tu imao odabir kompozicija i svi smo se trudili da se utrkujemo ko će te numere bolje i profesionalnije da izvede“, ističe čuveni bariton.

Sve lečila pesmom

„Imao sam priliku da budem s njom i kad je plakala i kada se radovala, a ona je sve lečila pesmom. Njena smrt je opomena za sve ljude da se okrenu sebi, ljubavi, hrišćanstvu“, tvrdi Njego.
Merima Njegomir napustila nas je u šezdeset osmoj godini života. Dobitnica je velikog broja priznanja, među kojima su: Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice i Zlatni mikrofon Radio Beograda, kao i preko dvadeset nagrada na brojnim muzičkim festivalima. Jedina je od pevača narodne muzike koja je osvojila Vukovu nagradu za doprinos srpskoj kulturi.
„Imala je fascinantnu energiju. Pored toga što je bila profesionalac, ona je odgojila četvoro dece. U ovoj količini smrti koja nas svakodnevno okružuje, postoji i ona za koju se ne nadate da će doći do nje. Ušli smo i minsko polje i svi živimo kao da nećemo zgaziti na minu", upozorava Njego.
Njegomir je prva pevačica narodne muzike koja je održala koncert na Kolarcu, a u svome repertoaru pevala je i na dvadeset stranih jezika, na hebrejskom, kineskom, turskom... Naročito je poznata kao interpretatorka ruskih narodnih pesama i romansi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala