- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Lukašenko o migrantskoj krizi: Nikoga namerno ne prebacujemo preko granice EU

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaMigranti na belorusko-poljskoj granici
Migranti na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
Pratite nas
Minsk ne prebacuje namerno migrante iz zemalja Istoka i Afrike preko granice sa Evropskom unijom i neće to činiti, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.
„Naša politika, kakva je bila u početku u vezi sa ovom migrantskom krizom, takva je i ostala. Mi namerno nikoga ne prebacujemo preko granice. I nećemo to činiti“, istakao je Lukašenko, prenosi novinska agencija Belta.

Posledice zatvaranja poljske granice

Lukašenko je upozorio poljsku stranu na posledice pretnji, uključujući i one vezane za zatvaranje granice.
„Ovo je verovatno više apel Poljacima. Verovatno čujete da se stalno izjavljuju pretnje tih divljih političara i lidera Poljske: zatvorićemo granicu, zatvorićemo Kuznicu – železnički granični prelaz itd. S tim u vezi mogu samo da kažem: ako ga zatvore, molim lepo. Ako vam je zgodnije, zatvorite ga. Ali prvo treba da razmisle kako će razgovarati sa Rusijom i Kinom, uopšte sa istokom“, rekao je beloruski lider.

Berlin treba da prihvati izbeglice

Lukašenko je dodao da Evropska unija ne uspostavlja kontakt u vezi sa rešavanjem problema dve hiljade bliskoistočnih izbeglica na granici sa Poljskom.
„Čekam da EU odgovori na pitanje o dve hiljade izbeglica. U našem kampu (u logističkom centru blizu granice sa Poljskom) nalazi se oko dve hiljade izbeglica. Pitao sam (Evropsku uniju i Nemačku) da ih odvedu. Rekli su, (v.d. kancelara Nemačke Angela) Merkel mi je obećala da će na nivou Evropske unije razmotriti ovaj problem. Oni to čak i ne razmatraju“, istakao je on.
Prema njegovim rečima, Belorusija će zahtevati od Nemačke da primi izbeglice koje se nalaze na belorusko-poljskoj granici, ali je spremna i da sama reši ovaj problem.
„S tim u vezi: nema potrebe nikoga da čekamo. Odbili su, što znači da će im ovde biti zatvoren ulaz. Nemaju ovde šta da rade… Mi ćemo sami izaći na kraj sa ovim ljudima ako ih Nemačka ne prihvati. Šta da radimo? Nemamo kuda. Ali moramo da zahtevamo od Nemaca da ih prihvate“, naglasio je Lukašenko.

Migrantska kriza

Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice. Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.
U poslednje vreme Litvanija, Letonija i Poljska javljaju o rastu broja privedenih ilegalnih migranata iz zemalja Bliskog istoka i Afrike na granici sa Belorusijom i optužuju Minsk za stvaranje migrantske krize. Minsk demantuje sve optužbe. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da Minsk više neće sprečavati priliv ilegalnih migranata u zemlje EU – zbog sankcija Zapada za to nema ni novca ni snage.
Migranti u privremenom smeštaju u blizini belorusko-poljske granice - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
RUSIJA
Zaharova: Situacija na granici Belorusije i Poljske ─ primer informacionog rata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala