- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Krim o navodima da Moskva „priprema napad“ na Ukrajinu: Laž i antiruska propaganda

© Flickr / Lexis_2kIme Krim potiče iz tatarskog jezika i označava tvrđavu i stene
Ime Krim potiče iz tatarskog jezika i označava tvrđavu i stene - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
Pratite nas
Predsedavajući odbora za međunacionalna pitanja krimskog parlamenta Jurij Gempel nazvao je lažju i antiruskom propagandom tvrdnje da se Rusija „priprema za ofanzivu“ na Ukrajinu.

„Sve je to još jedna laž i antiruska propaganda kojom su ukrajinski vojnici i vlasti posebno navikli da se bave umesto da prekinu da ubijaju i terorišu stanovništvo Donbasa. Njima je zgodnije da izmišljaju svakojake strašne priče, prikrivajući svoje flagrantne vojne zločine protiv civila na istoku zemlje“, izjavio je Gempel.

S tim u vezi, ocenio je da bi takve izjave mogle da budu pokušaj kijevskih vlasti i njihovih pokrovitelja da skrenu pažnju svetske zajednice od priprema provokacija protiv Rusije, Donbasa, uključujući i na Crnom i Azovskom moru.

Šta kažu u Kijevu

Sa svoje strane, ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba prokomentarisao je navode lista „Miror“, koji je, pozivajući se na sopstvene izvore, ranije pisao da je Velika Britanija spremna da prebaci do 600 pripadnika snaga za specijalne namene u Ukrajinu zbog bojazni od navodno „predstojeće ruske invazije“.
„Sa naše strane, ne govorimo o stranim trupama koje bi se borile na teritoriji Ukrajine. Jedine strane snage koje izvode borbena dejstva na teritoriji Ukrajine su ruske“, rekao je ministar.
Komentarišući vremenske okvire „mogućeg napada Moskve“ na Ukrajinu (navodno u januaru ili februaru sledeće godine), šef ukrajinske diplomatije je naveo da je to „jedan od scenarija koji leži na stolu ruskog rukovodstva“.
S tim u vezi, dodao da je Ukrajina sada čini sve kako bi „sprečila takav scenario“.
„Ali, to ne eliminiše potrebu za maksimalnim jačanjem naše odbrambene sposobnosti, jer je nemoguće u potpunosti predvideti akcije Ruske Federacije“, kaže Kuleba.
Prema navodima agencije Blumberg, američka obaveštajna služba smatra da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu početkom 2022. godine. Napad bi, navodno, mogao da ide iz tri pravca, između ostalog, i sa teritorije Belorusije. Zbog toga je Moskva pozvala desetine hiljada rezvervista, iznela je ranije tvrdnju agencija.
S tim u vezi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da saopštenja da Rusija navodno priprema vojnu invaziju na Ukrajinu mogu poslužiti kao paravan za agresivne težnje Kijeva da problem Donbasa reši vojnim putem.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
RUSIJA
Još jedna mitologema: Zaharova o tvrdnjama Zapada da Rusija priprema invaziju na Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala