- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Zašto svakog dana izgori jedan automobil u Beogradu: Stručnjaci upozoravaju na uzroke požara

CC0 / Pixabay / Automobil u plamenu
Automobil u plamenu - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2021
Pratite nas
Vatrogasci kažu da u proseku svakoga dana u Beogradu izgori najmanje jedan automobil. Uzroci su brojni – voda ulazi u elektroniku, dolazi u dodir sa žicama, požar može da izbije čak i kad svetla i klima uređaj ne funkcionišu. Vozila se često pale i zbog nestručnih prepravki, upozoravaju stručnjaci, koji savetuju kako sve to može da se spreči.
Zvuči apsurdno, ali voda je najčešći uzrok požara u automobilu. Neka vozila bi se sigurno zapalila tokom vožnje da ih vlasnik nije dovezao do majstora.
"Voda ulazi u elektroniku, dolazi u dodir sa žicama, povećava otpor i kada uključimo grejanje može doći do požara", kaže Aleksandar Milutinović, auto-električar.
Ukoliko ne radi elektronski podizač stakla, a čuje se pucketanje, velika je verovatnoća da će se automobil zapaliti.

Koji su još uzroci požara

Požar može da izbije čak i kad svetla i klima uređaj ne funkcionišu. Zato sve treba redovno proveravati. Elektronika u automobilu je pod stalnim naponom.
"Došao je kod nas jedan citroen, nisu mu radila svetla pozadi. Kada smo uzeli da proverimo osigurače čuli smo neko zujanje, a kada smo otvorili videli smo varničenje. Da nije došao čovek preventivno, sigurno bi mu se zapalio negde tokom vožnje", ukazuje Milutinović.
Miloš Majstorović, komadant vatrogasno-spasilačke brigade Beograd kaže za RTS da se vozila često zapale i zato što se popravljaju bez majstora.
"Godišta vozila nisu bitna, kao ni godišnje doba, nema pravila. Uvek bude požara i zimi i leti, a iz iskustva često se vozila pale i zbog nestručnih prepravki bez majstora", objašnjava Majstrović.

Šta se savetuje

Upozorava činjenica da vatrogasne službe godišnje prosečno ugase oko 400 požara na automobilima.
S obzirom na to da je vozilu potrebno šest do sedam minuta da izgori, protivpožarni aparat je obavezan u svakom automobilu.
Taj aparat može uspešno da ugasi svaki početni požar.
"Prvi savet je pri primećivanju požara da se vozilo ugasi, izbaci iz brzine i podigne ručna. Nakon toga izaći, sa aparatom pokušati gašenje i obavezno pozvati 193 vatrogasce", savet je komadanta vatrogasno-spasilačke brigade Beograd.
Pouzdani znaci koji bi nagovestili da će doći do požara u vozilu, ipak, ne postoje, ali ako osetite miris paljevine ili pucketanje tokom vožnje, najbolje je da auto odvezete kod majsotra.
Najsigurnije i jedino rešenje je redovno održavanje.
Motor automobila - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
DRUŠTVO
Jednostavan test otkriva da li akumulator slabi
Pranje automobila - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2021
DRUŠTVO
Pena za brijanje, pasta za zube, sirće: Genijalni trikovi za čišćenje auta koji štede pare /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala