https://lat.sputnikportal.rs/20211120/ruski-dijetolog-upozorava-masline-mogu-biti-opasne-1131653967.html
Ruski dijetolog upozorava: Masline mogu biti opasne
Ruski dijetolog upozorava: Masline mogu biti opasne
Sputnik Srbija
Ruski dijetolog i fitnes trener Natalija Kušnir je za Sputnjik otkrila razliku između konzerviranih i prirodnih maslina i kada one mogu biti opasne za organizam.
2021-11-20T21:20+0100
2021-11-20T21:20+0100
2021-11-20T21:20+0100
rusija
rusija
ishrana
medicina
zdravlje
masline
ruska medicina
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0b/11/1131654339_0:182:2993:1866_1920x0_80_0_0_cf6cc274fe2d154de26cdae51bfe8c5b.jpg
Prema njenim rečima, masline su bogate masnim kiselinama i vitaminima koji su odgovorni za normalan rad organizma i imaju ulogu da ga štite. U njima se praktično nalaze svi vitamini i mikro elementi koji su neophodni čoveku, kao što su: kalcijum, natrijum, magnezijum, kalijum, gvožđe, bakar, fosfor, selen i cink.Kako je doktorka naveli, nama su najviše dostupne konzervirane masline koje su štetne za organizam zbog aditiva. Ostaci kaustične sode i gvožđa glukonata pretvaraju plodove masline u alergene. U salamuri, u kojoj se nalaze masline, ima mnogo soli. To je razlog što masline ne bi trebalo da jedu ljudi koji pate od pojave cisti i gastritisa sa povišenom kiselinom. Masline ne bi trebalo da jedu deca mlađa od tri godine.Kušnir je pojasnila da masline imaju svojstvo koja iritiraju žuč, pa će njihova upotreba pogoršati stvaranje žučnog kamenca, a imaće uticaj i na pankreas, holecistitis (zapaljenje žučne kese) i na bubrežni kamenac, piše „Gazeta.ru“.Doktorka je govorila i o tome ko ne sme da jede mandarine. Kako piše „Moskva 24“, mandarine često izazivaju alergije, pa je zato ovo voće zabranjeno u ishrani dece do tri godine starosti. Takođe, ti plodovi se ne preporučuju ljudima koji imaju kolitis (upalu sluznice debelog creva), gastritis, čir na želucu ili koji pate od problema sa žučnom kesom i pankreasom.Ranije je nutricionista Elena Moisejeva ispričala o korisnim svojstvima soka od paradajza. Prema njenom mišljenju, ovaj sok čuva sva svojstva svežeg paradajza. Njegov značaj za organizam proističe iz toga što sadrži veliki procenat kalijuma i što je niskokaloričan.Sok od paradajza je koristan za srce i mogu da ga piju ljudi svih uzrasta. Nizak glikemijski indeks (nivo šećera u krvi) automatski unosi sok od paradajza u spisak proizvoda koji mogu da konzumiraju dijabetičari, podvukla je doktorka. Norma koja je potrebna organizmu je jedna do četiri čaše dnevno, piše „Pravda.ru“.Sok od paradajza ne bi trebalo da piju ljudi koji imaju gastritis i akutni pankreatitis.
https://lat.sputnikportal.rs/20211110/slatkis-prirode-zasto-bi-trebalo-da-ga-jedemo-vise-1131395171.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0b/11/1131654339_132:0:2861:2047_1920x0_80_0_0_df473fe72ed8e6c7189240eb3b8ea626.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
rusija, zdravlje, medicina, ishrana, masline, sok od paradajza, rusija, zdravlje, ishrana, masline, sok od paradajza, medicina
rusija, zdravlje, medicina, ishrana, masline, sok od paradajza, rusija, zdravlje, ishrana, masline, sok od paradajza, medicina
Ruski dijetolog upozorava: Masline mogu biti opasne
Ruski dijetolog i fitnes trener Natalija Kušnir objasnila je razliku između konzerviranih i prirodnih maslina i kada one mogu biti opasne za organizam.
Prema njenim rečima, masline su bogate masnim kiselinama i vitaminima koji su odgovorni za normalan rad organizma i imaju ulogu da ga štite. U njima se praktično nalaze svi vitamini i mikro elementi koji su neophodni čoveku, kao što su: kalcijum, natrijum, magnezijum, kalijum, gvožđe, bakar, fosfor, selen i cink.
Kako je doktorka naveli, nama su najviše dostupne konzervirane masline koje su štetne za organizam zbog aditiva. Ostaci kaustične sode i gvožđa glukonata pretvaraju plodove masline u alergene. U salamuri, u kojoj se nalaze masline, ima mnogo soli. To je razlog što masline ne bi trebalo da jedu ljudi koji pate od pojave cisti i gastritisa sa povišenom kiselinom. Masline ne bi trebalo da jedu deca mlađa od tri godine.
Kušnir je pojasnila da masline imaju svojstvo koja iritiraju žuč, pa će njihova upotreba pogoršati stvaranje žučnog kamenca, a imaće uticaj i na pankreas, holecistitis (zapaljenje žučne kese) i na bubrežni kamenac, piše „Gazeta.ru“.
Doktorka je govorila i o tome ko ne sme da jede mandarine. Kako piše „Moskva 24“, mandarine često izazivaju alergije, pa je zato ovo voće zabranjeno u ishrani dece do tri godine starosti. Takođe, ti plodovi se ne preporučuju ljudima koji imaju kolitis (upalu sluznice debelog creva), gastritis, čir na želucu ili koji pate od problema sa žučnom kesom i pankreasom.
Ranije je nutricionista Elena Moisejeva ispričala o korisnim svojstvima soka od paradajza. Prema njenom mišljenju, ovaj sok čuva sva svojstva svežeg paradajza. Njegov značaj za organizam proističe iz toga što sadrži veliki procenat kalijuma i što je niskokaloričan.
Sok od paradajza je koristan za srce i mogu da ga piju ljudi svih uzrasta. Nizak glikemijski indeks (nivo šećera u krvi) automatski unosi sok od paradajza u spisak proizvoda koji mogu da konzumiraju dijabetičari, podvukla je doktorka. Norma koja je potrebna organizmu je jedna do četiri čaše dnevno, piše „Pravda.ru“.
Sok od paradajza ne bi trebalo da piju ljudi koji imaju gastritis i akutni pankreatitis.