- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

"Slatkiš prirode": Zašto bi trebalo da ga jedemo više

CC0 / Pixabay / Urme
Urme - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
Pratite nas
Smatra se da urme potiču iz regije koja se proteže između Egipta i jugozapadne Azije. Hiljadama godina bile su osnovna hrana Bliskog Istoka.
Slatkog su ukusa, pa su idealna zamena slatkišima. Međutim, pored toga nude brojne zdravstvene prednosti.

Zašto da ih jedemo?

Nazvane su „slatkišima prirode“ jer su odlična zamena za beli šećer.

Kalijum

Urme imaju 20 procenata preporučenog dnevnog unosa kalijuma. Kalijum je jedan od najvažnijih minerala prisutnih u ljudskom telu. On reguliše ravnotežu tečnosti, kontrakcije mišića i nervne signale. Kada je nivo kalijuma nizak, to utiče na glavne telesne funkcije, što dovodi do niskog nivoa energije, grčeva u mišićima i fizičkog i mentalnog umora.

Sadrže vlakna

Urme sadrže vlakna koja su ključna u regulisanju digestivnog sistema i održavanju normalnog zdravlja creva.

Magnezijum i bakar

Magnezijum reguliše funkciju mišića i nerava, nivo šećera u krvi i krvni pritisak. To je takođe ključno za sintezu proteina u telu. Doprinose i apsorpciji gvožđa.
Urma sadrži oko 18 procenata bakra, što pomaže da naše telo dobije dovoljno gvožđa. Bakar je neophodan za ljudsko telo jer doprinosi apsorpciji gvožđa, a zajedno ovi minerali funkcionišu kako bi omogućili telu da formira crvena krvna zrnca. Bakar takođe pomaže našim telima da održe zdrave kosti, krvne sudove, nerve i imunološku funkciju.

Antioksidansi

Antioksidansi pomažu u eliminaciji radikala iz ćelija i smanjuju štetu uzrokovanu oksidacijom. Ishrana bogata antioksidansima takođe može da smanji rizik od srčanih bolesti.

Izvor vitamina B

Urme sadrže vitamin B6, koji pogoduje centralnom nervnom sistemu i metabolizmu. Vitamin B6 u telu funkcioniše tako da pretvara hranu u energiju i pomaže u proizvodnji serotonina i dopamina, preneo je Magazin novosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala