- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Potok alkohola na Havajima: Planinar namirisao pivo na ostrvu /foto/

CC0 / pixabay / Izvor
Izvor - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2021
Pratite nas
Jedan planinar naišao je na potok koji je mirisao na pivo, dok se kretao ostrvom Oahu na Havajima. Testovi su pokazali da je sadržaj alkohola u vodi čak 1,2 odsto.
Planinar je prošlog meseca pešačio terenom bujne vegetacije u Vaipiju, gradu na havajskom ostrvu Oahu, kada je osetio, kako je rekao oštar miris alkohola.
Ubrzo je otkrio da je miris dopirao iz obližnjeg potoka koji se nalazi u blizini auto-puta.
Planinar je kontaktirao Kerola Koksa, lokalnog aktivistu i advokata koji vodi neprofitnu organizaciju „EnviroWatch", pošto je pomislio da je u pitanju zagađenost vode.
Koks je za "Vašington post", pošto je izašao na teren, rekao da je „miris potoka zaista užasan".
Koks je sa još nekoliko kolega primetio da se određena tečnost uliva u potok niz liticu pored auto-puta, gde se nalazi jedan od najvećih distributera alkohola i pića na ostrvima.
Koks je prijavio slučaj vladinim zvaničnicima, koji su utvrdili da je izvor zagađenja kompanija "Paradise Beverages".
Kompanija sarađuje na slučaju, jer je moguće da na neki način alkohol iz njihovih prostorija odlazi u obližnje vodotokove.
Testiranja su pokazala da je nivo alkohola u vodi 1,2 odsto. Koks je rekao da nije iznenađen jakim smradom u blizini kompanije za piće u Vaipiju, koja se nalazi oko 40 kilometara severozapadno od Honolulua.
Rekao je i da su takve stvari „uobičajene" na Havajima - u prošlosti je kaže viđao potoke kontaminirane bojom i cementom.
„Postoji nedostatak poštovanja prema zemljištu i vodi, Havaji su ekološki krhki, malo je preostalih močvara", dodao je Koks.
Koks je naveo u žalbi Odeljenjuza čistu vodu Havajskog odeljenja za zdravlje da je posredi kontaminacija i kršenje Zakona o čistoj vodi. Ispuštanje alkohola u vodu takođe je uticalo štetno na riblji svet.
Nakon prijava nadležnim institucijama i kada su zvaničnici utvrdili šta je izvor problema, distributeru alkohola, naloženo je da „zaustavi ispuštanje", a nadležni su dodali da je nadzor terena i dalje u toku, uz saradnju sa Ministarstvom zdravlja, preneo je RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala