- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sama je udarila na sistem – i pobedila: „Uveli su mi sankcije samo zato što sam Ruskinja“

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaMarija Lasickene, ruska skakačica u vis
Marija Lasickene, ruska skakačica u vis - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2021
Pratite nas
Marija Lasickene, ruska atletičarka, vodila je samostalnu pravnu borbu za svoje pravo da se takmiči pod zastavom Rusije koja joj je omogućula da osvoji zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, a za ceo postupak nadležni u Rusiji nisu ni znali.
Lasickene se pobunila zbog potencijalne zabrane takmičenja ruskim sportistima na velikim takmičenjima zbog hajke Svetske antidoping agencije i presude Suda za sportsku arbitražu.
„U januaru sam podnela tužbu pred Sudom za sportsku arbitražu protiv Svetske atletske federacije. Tu sam se osvrnula na antidoping pravila iz 2021. godine kojima sam dobila privremenu suspenziju za takmičenja i uveli su mi sakcine samo zato što sam Ruskinja. Legalnost nastupa desetoro naših sportista na Svetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama je takođe bila predmet spora i to sam shvatila kao ograničavanje svojih prava. Dva meseca po završetku Olimpijskih igara sud je odlučio da te restrikcije nisu usmerene na mene, već na Rusiju. Smejurija, posebno za sportistu koji je propustio tri godine međunarodnih takmičenja u prethodnih šest“, navela je Lasickene, takmičarka u skoku u dalj.
Kako je istakla, Rusija se u prethodnim godinama suočila sa neverovatnim pritiskom i optužbama da kreira nekakav svoj sistem.
„Tokom devet meseci suđenja, dobila sam osećaj da možda međunarodni sport ima neki svoj sistem i da su u njemu na udaru sportisti koji imaju, prema njihovom mišljenju, pogrešno državljanstvo, a drugi samo podržavaju to. Sportisti koji nemaju nikakve mrlje nemaju način da se odbrane od toga. Ja sam sigurna da ću do kraja karijere biti primorana da propustim još neko takmičenje, ali ću i tada ići na sud“, dodala je Lasickene.
Hajka koju je Svetska antidoping agencija pokrenula protiv Rusije, pod navodnim optužbama za sistemski doping dovela je do toga da ruski sportisti budu primorani da odustanu od velikih takmičenja.
Sistemska hajka, na koju je ukazala Ruskinja, najbolje se oslikava kroz primer sportista sa Krima koji su od 1. januara 2015. godine stali pod zastavu Rusije.
Svetska antidoping agencija je optužila Rusiju za sistemski doping od 2012. do 2015. godine, ali su i sportisti sa Krima, iako nisu bili u to vreme u ruskom timu, potpali pod pravilo – samo zato što predstavljaju zastavu Rusije.
Ruski odbojkaš Dmitrij Muzerski na Olimpijskim igrama 2012. - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
SPORT
Rus suspendovan zbog navodnog dopinga iz 2013. – kako je u to uključen „doktor Mengele“?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala