- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Rus suspendovan zbog navodnog dopinga iz 2013. – kako je u to uključen „doktor Mengele“?

© AFP 2023 / ALBERTO PIZZOLIRuski odbojkaš Dmitrij Muzerski na Olimpijskim igrama 2012.
Ruski odbojkaš Dmitrij Muzerski na Olimpijskim igrama 2012. - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
Pratite nas
Poznati ruski odbojkaš Dmitrij Muzerski suspendovan je zbog, kako je naveo njegov tim u Japanu, pozitivnog doping testa iz 2013. godine. U sve je, kako stvari stoje, uključen ozgloglašeni Grigorij Rodčenkov, nekadašnji direktor Ruskog antidoping centra i doušnik Svetske antidoping agencije (VADA) kojeg porede sa Jozefom Mengeleom.
Odbojkaški svet je teško pogodila vest da je 32-godišnjeg Muzerskog suspendovala njegova ekipa Santori Sanbrds, koja je na taj način opravdala dovođenje Mađara Arpada Barotija.
Kako je navedeno, Muzerski je suspendovan zbog pozitivnog testa iz 2013. godine koji su sada iz nekog razloga ponovo proverili – i kaznili iskusnog odbojkaša osam godina kasnije.
Gorostasni Rus je godinu dana ranije bio najzaslužniji za pobedu Rusije u finalu Olimpijskih igara, dok je u klupskoj sezoni 2012/13 osvojio duplu krunu sa Lokomotivom iz Belgoroda.
Kako saznaje „Meč TV“, a prenose ruski mediji, Muzerski je suspenziju dobio zbog podataka koje je ozloglašeni Rodčenkov dostavio VADA kada je izbegao iz Rusije u Sjedinjene Američke Države i postao svedok-saradnik.
Lamont Džejkobs dočekan u Italiji posle osvajanja zlata u trci na 100 metara - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2021
Olimpijske igre u Tokiju
„Britanci, bolje gledajte u svoje dvorište, nego što napadate druge“
Rodčenkov je osramoćen kada je pre nekoliko godina otkriveno da je ruskim sportistima davao nedozvoljeni doping-koktel koji se zvao „vojvotkinja“, o čemu je u emisiji „Miljanov korner“ govorio profesor doktor Nenad Dikić, član Antidoping agencije Srbije.
„On je, u stvari, Mengele. Nije trebalo da bude prihvaćen od strane Zapada, ni da mu se da azil, odnosno da postane zaštićen svedok, jer je on sistematski dopingovao poslednjih 25 godina ruske sportiste“, rekao je Dikić.
Zbog njegove liste koju je dostavio VADA sada je Muzerski suspendovan, pa neće smeti da se bavi odbojkom retroaktivno od 5. aprila 2021. sve do 4. januara 2022. godine, odnosno u periodu od devet meseci.
Muzerski je bio deo Santori Sanbrdsa od 2018. godine, a nedavno završene Olimpijske igre je propustio zbog povrede.
Pogledajte celu Sputnjikovu emisiju o dopingu, Rodčenkovu i sličnim skandalima o kojima je govorio profesor doktor Nenad Dikić.
Zaharova o „Rodčenkovom zakonu“: Amerika se proglasila glavnim arbitrom globalnog sporta
Uzaludni vapaj Ruskinje: „Zašto nije odmah izbačena? Spremne smo da sednemo na avion!“
Održan žreb za Svetsko prvenstvo: Srbija na Rusiju u Moskvi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala