- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Virtualni hologrami u srpskim bolnicama: Sporazum Ministarstva zdravlja Srbije i „Majkrosofta“

Pratite nas
Ministarstvo zdravlja Srbije i kompanija „Majkrosoft“ potpisali su sporazum o razumevanju u oblasti digitalizacije zdravstva. Postignut je dogovor o nabavci najnovije virtuelne hologramske tehnologije. Očekuje se da olakša posao lekarima, unapredi njihov rad u crvenim zonama i olakša brigu o pacijentima.
Korona je mnogo toga promenila. Negde je usporila, a negde ubrzala rad. U digitalizaciji, kao da je zavrtela točak i dodala gas – naročito u zdravstvu. To se vidi na primeru hologramske tehnologije – hololens, koja se već koristi u Kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović“, navodi RTS.
„Upotrebom hololensa stavili smo Srbiju negde u epicentar novih tehnologija koje se koriste u zdravstvu. Ovo su do sada jedino koristili u mnogo manjem obimu u Imperijal koledžu u Londonu i sa velikim ponosom ističem da je KBC „Dragiša Mišović“ već deset meseci u radu i sa ovim uređajem“, kaže Predrag Stevanović, načelnik Klinike za reanimaciju i anesteziologiju.
Upotrebom ove tehnologije, kako je istakla premijerka Ana Brnabić, uspeli su da u KBC „Dragiša Mišović“ za 60 odsto smanje prisustvo lekara u crvenim zonama, time im olakšaju posao, dodatno unaprede posao u crvenim kovid zonama, brigu o pacijentima, ali i sigurnost lekara.
Novu tehnologiju dobiće još četiri bolnice u Srbiji, a u planu je i da studenti uče o novim tehnologijama u inovacionoj laboratoriji na Medicinskom fakultetu.
„Ako u nekom manjem centru uđete u salu, imate težak slučaj, nemate vremena da tog pacijenta prevedete do Beograda ili nekog drugog mesta, vi ste sa ovom tehnologijom u mogućnosti kao da vam je profesor sa vama u sali. Spasiće život“, ističe Zlatibor Lončar, ministar zdravlja.
Milan Gospić, direktor „Majkrosofta“ u Srbiji, kaže da memorandum o saradnji u domenu zdravstva predstavlja dodatni podsticaj da se zajedno nastavi još jače u pravcu digitalizacije i posebno inovacije.
„Posebno smo ponosni kada naša tehnologija dobije primene u praksi kroz projekte koje su naši korisnici kreirali. Takav je primer naših doktora, koji su među prvima u svetu iskoristili Majkrosoft hololens“, dodaje Gospić. Ova tehnologija pomagaće u lečenju i kovid i nekovid pacijenata, piše RTS.
Virtuelna realnost — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
I Majkrosoft uvodi svet proširene stvarnosti
Sistem proširene realnosti koji za američku vojsku pravi Majkrosoft - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
Uređaj koji pretvara rat u video-igru: Pentagon plaća Majkrosoftu 21 milijardu dolara /foto, video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala