- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski predsednik: Krim pripada Rusiji, to je politička realnost

© REUTERS / Marko DjuricaPredsednik Bugarske Rumen Radev
Predsednik Bugarske Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2021
Pratite nas
Predsednik Bugarske Rumen Radev je prokomentarisao svoju jučerašnju izjavu na temu Krima. Prema njegovim rečima, „aneksija poluostrva predstavljala je narušavanje međunarodnog prava“, međutim, neophodno je prihvatiti realnost.
Radev je ovo izjavio tokom zatvaranja predizborne kampanje u Plovdivu. U gradu je organizovana šetnja u cilju podrške predsedniku, u kojoj je učestvovao i Radev i predstavnici različitih partija, kao i koalicija koji su ga podržali na predsedničkim izborima. Tu su bili lideri stranke „Nastavljamo promene“ Kiril Petkov i Asen Vasiljev, bivši šef izbornog štaba BSP Kristijan Vigenin i lider koalicije „Ustani, Bugarska! Idemo!“ Maja Manolova.
„Kako sam juče rekao, to je politička realnost. Trenutno Krim pripada Rusiji“, izjavio je Radev.
Potpredsednica Bugarske Ilijana Jotova je ponovo pozvala da se organizuju sastanci na visokom nivou između EU i Rusije. Ona je navela da ona i Radev pod tim podrazumevaju one evropske lidere koji pozivaju na dijalog sa Rusijom. Prema njenim rečima, samite je neophodno organizovati, jer sankcije protiv Rusije ne daju rezultate.
Podsetimo, Radev je tokom debate sa oponentom Anastasom Gerdžikovim izjavio da Krim trenutno pripada Rusiji. Danas je zbog izjave predsednika Bugarske u Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvan ambasador Bugarske Kostadin Kodžabešev. Izjavu Radeva su u Ministarstvu okarakterisali kao nekorektnu i neprimerenu. U Evropskoj komisiji su izjavili da neće komentarisati izjavu Radeva, ali su podsetili na svoj stav „koji su već više puta iznosili na ovu temu“.
Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
REGION
Bugarski poslanik naveo razloge zašto smatra da Radev ne treba da ostane predsednik
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala