- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajina uvela sankcije protiv 23 državljana Rusije

© REUTERS / Gleb GaranichPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je ukaz Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) o sankcijama protiv 23 državljana Rusije i pet Ukrajinaca.
Sankcionisanim građanima će biti zabranjeno da iznose kapital izvan Ukrajine, da drže valute na ukrajinskim računima i sve njihove investicije na teritoriji zemlje će biti blokirane. Pored toga, biće im zabranjen ulazak na teritoriju Ukrajine.
Ranije, 15. oktobra, SNBO je takođe uveo sankcije ljudima koji su organizovali izbore za Državnu dumu na Krimu i u Donbasu. Na spisku je 237 ljudi. Kako je rekao sekretar SNBO Aleksej Danilov ograničenja su sprovedena protiv onih koji su uključeni u sprovođenje „nezakonitih izbora" na teritorijama koje Kijev smatra privremeno okupiranim.
Ukrajina je 5. oktobra donela odluku da uvede mere protiv organizatora izbora za Državnu dumu na Krimu, kao i protiv članova izborne komisije. Na spisku su se našla imena 33 kandidata za poslanike iz različitih političkih stranaka Rusije, kao i 54 članova komisije Krima i šest saradnik FSB Rusije.
Krim je postao ruski region nakon referenduma u ​​martu 2014. godine. Ukrajina i dalje Krim smatra svojom privremeno okupiranom teritorijom. Moskva je više puta izjavljivala da su stanovnici Krima demokratski, u potpunoj saglasnosti sa međunarodnim pravom i Poveljom UN, glasali za ponovno ujedinjenje sa Rusijom. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno“.
Državna duma Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
RUSIJA
„Mahanje pesnicama u prazno“: Ruska Duma o novim sankcijama Kijeva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala