- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Tužilac o lažnim kovid sertifikatima u Srbiji

CC0 / Pixabay / Kju-ar kod
Kju-ar kod - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Pratite nas
Tužilac za visokotehnološki kriminal (VTK) Branko Stamenković izjavio je da u Srbiji ne postoji organizovano tržište za izdavanje i pribavljanje lažnih kovid sertifikata o vakcinaciji, ali napominje da je procesuirano više pojedinačnih slučajeva, od kojih su u dva podignute optužnice.
Jedna je optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal, a drugu je podiglo VTK protiv osumnjičenog da je izdao lažne potvrde o vakcinaciji najmanje u 63 slučaja.
On je, prema rečima tužioca, time izvršio krivično delo falsifikovanje javne isprave jer potvrdu o vakcinaciji izdaje Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, koji ima javna ovlašćenja.
Za ovo krivično delo zaprećena je kazna zatvora do pet godina.
„Ovde nije važno samo identifikovati one koji su lažne sačinili već i one koji su ih upotrebili“, naveo je Stamenković za Tanjug, ukazujući da se ovi drugi procesuiraju preko nadležnih javnih tužilaštava po mestu prebivališta.

Kako prepoznati lažni sertifikat

Upitan kako može da se prepozna lažni sertifikat, Stamenković objašnjava da pripadnici komunalne milicije i komunalni inspektori to znaju, ali da postoji mogućnost zabune kod kontrolora u ugostiteljskim i drugim objektima.
„Očitavanje bar kodova kada su u pitanju pravi sertifikati vodi ka jednom sajtu, koji je u vlasništvu države, kao i softver koji stoji iza tog prepoznavanja. Postoji digitalni potpis za tu aplikaciju i tu ne može doći do zabune između državnog i lažnog softvera“, naveo je tužilac.
Lažni kju-ar (QR) kod, (kvadrat sa četvrtastim tačkicama) ne vodi na pravi sajt Batuta i e-zdravlja kao servisa Vlade Srbije, već na sličan sajt, koji ne odgovara pravom domenu državnih organa.
„Na tom domenu, koji je privatan, postoji lažni softver koji daje pravo očitavanje tog kju-ar koda, ali sa lažnim podacima“, napomenuo je tužilac.
Kontrolorima i ugostiteljskim i drugim objektima preporučio je da pažljivo pogledaju veb adresu na koju vodi očitavanje kju-ar koda.
„Ako nije zvanična državna adresa bez obzira što je slična, onda to nije autentični sertifikat, bez obzira koliko slično izgleda", naglasio je tužilac.
Kovid propusnice na aplikaciji mobilnog telefona - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
DRUŠTVO
Otkrivamo: Kako se falsifikuju kovid propusnice u Srbiji i kako ih prepoznati
Prazan kafić - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
DRUŠTVO
Kontrola kovid propusnica u više od 800 objekata u Beogradu, sankcionisano 11 osoba
Kovid propusnice na aplikaciji mobilnog telefona - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
DRUŠTVO
Odlučeno: EU priznala kovid sertifikate Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala