- Sputnik Srbija, 1920
DRUŠTVO
Zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, Rusije i ostatka sveta

Odlučeno: EU priznala kovid sertifikate Srbije

© REUTERS / REUTERS TVKovid propusnice na aplikaciji mobilnog telefona
Kovid propusnice na aplikaciji mobilnog telefona - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Evropska komisija priznala je kovid sertifikate iz Srbije, a odluka stupa na snagu sutra.
Digitalni kovid sertifikati Srbije o vakcinaciji, testiranju ili preležanom kovidu postaju ekvivalent EU zelenim kovid setrifikatima kojima se omogućava slobodno putovanje u EU i unutar nje.
”Ova odluka stupiće na snagu 16. novembra”, najavljeno je u Komisiji.
U EK navode da će Srbija sada biti povezana sa EU sistemom digitalnih kovid sertifikata i da će njeni sertifikati biti priznati pod isitim uslovima kao i oni izdati u članicama EU.

”Komisija je izvršila tehnička ispitivanja koja su pokazala da su sertifikati o vakcinaciji, testiranju i oporavku protiv Kovid-19 koje izdaje Republika Srbija u skladu sa sistemom „Digitalni zeleni sertifikat“ i da je omogućena verifikacija autentičnosti, validnosti i integriteta sertifikata. Komisija je, takođe, potvrdila da sertifikati o vakcinaciji, testiranju i oporavku od kovida 19 koje izdaje Republika Srbija u skladu sa sistemom „Digitalni zeleni sertifikat” sadrže potrebne podatke”, navodi se u odluci EK.

Istovremneo, Srbija je prihvatila EU kovid sertifikat za putovanje iz EU u našu zemlju.
Međutim, odluka o priznavanju kovid sertifikata iz Srbije ne menja stav pojedinačnih zemalja o priznavanju vakcina.
"Svaka zemlja definiše koje vakcine prima i da li treba PCR test, putnik sam mora da se raspita o tome koja zemlja priznaje određenu vakcinu", objasnila je za B92 Dragana Bećić iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu..
"Ako je uslov neke zemlje da ne prihvata neku vakcinu, onda je neophodan PCR test. Svaka zemlja ima svoje uslove, pa je neophodno da se turisti informišu", zaključila je ona.
U Briselu naglašavaju da je ovo još jedan dokaz nastavka napora u cilju jačanja poverenja putnika i bezbednog putovanja unutra i van EU.
”Kao što smo stali uz naše partnere u borbi protiv pandemije, nastavljamo da radimo zajedno na bezbednom otvaranju”, poručio je komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji.
Odluka o priznavanju kovid sertifikata od strane EU do sada je usvojena za 49 zemalja od čega 22 van EU.
Uz Srbiju, iz regiona Zapadnog Balkana EU priznaje i sertifikate izdate u Albaniji i Severnoj Makedoniji, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0