- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Skupština Crne Gore raspravlja da li je Đukanović prekršio ustav

© Sputnik / Nebojša PopovićSkupština Crne Gore
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Pratite nas
Poslanici crnogorske skupštine podeljeni su u raspravi o predlogu za pokretanje postupka kojim bi se utvrdilo da li je predsednik Milo Đukanović povredio Ustav izjavama uoči i na dan ustoličenja mitropolita Joanikija.
Poslanici vlasti poručili su da je predsednik Milo Đukanović izjavama uoči ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju 5. septembra povredio Ustav, dok su za opoziciju takve ocene „politikantski pamflet“ i pokušaj, kako su kazali, kompromitacije šefa države.
Konačnu odluku o eventualnoj povredi Ustava donosi Ustavni sud Crne Gore.
Predlog je podnela SNP, a podržalo 36 poslanika. Predlog je prethodno podržao Ustavni odbor Skupštine Crne Gore.
Izvestiteljka Odbora Simonida Kordić (DF) kazala je da je reč o činjenjima predsednika Đukanovića vezanim za događaje od 5. septembra, odnosno ustoličenje mitropolita Joanikije.
Kordićeva je kazala da je predsednik tada prekršio načelo Ustava o odvojenosti države od Crkve, te da je prekršio i svoja ovlašćenja predviđena Ustavom.
Navela je i da je Đukanović prekršio Krivični zakon, pozivajući na sprečavanje vršenja verskih obreda.
„Na ovaj način predsednik države je označio određene građane Crne Gore kao one koji su prihvatljivi i pokušao da određuje gde će se i na koji način održavati verski obedi“, pojasnila je Kordićeva.
Poslanik DF-a Dragan Bojović kazao je da Đukanović ne može da se suoči sa istinom da je njegovo političko vreme isteklo.
„Jasno je da je Đukanović prekršio Ustav i u mnogo tačaka narušavajući osnovno načelo odvojenosti države od verskih zajednica, kršeći osnova ljudska prava i slobode, izazivajući versku nacionalnu i drugu netrpeljivost“, poručio je Bojović i dodao da Đukanović deli i svađa građane i podstiče govor mržnje.
„Đukanović treba ne samo da bude razrešen već i da odgovara za nezakonita postupanja“, poručio je Bojović.
Poslanik DPS-a Jevto Eraković kazao je da je Predlog „politikantski pamflet, tendenciozno zasnovan na istrgnutim delovima izjave predsednika države“.
On je kazao da predsednik kao i svaki drugi građanin ima pravo na slobodu izražavanja, što je, kako je rekao, predviđeno Ustavom i Evropskom poveljom.
„Predlagači su krajnje tendenciozno istrgli iz konteksta delove obraćanja predsednika kako bi pokušali da ga kompromituju kao jedini instituciju koja sada funkcioniše u državi štiteći interese Crne Gore“, kazao je Eraković i dodao da je Đukanović samo stao u odbranu Cetinja.
Poslanik Demokrata Vladimir Martinović kazao je da je siguran u opravdanost inicijative o kojoj Skupština raspravlja.
„Više je nego jasno da je Đukanović prekršio Ustav“, naveo je Martinović i dodao da je predsednik države prekršio više članova Ustava, preneo je portal RTCG.
Martinović je saopštio da Demokrate nemaju dilemu da bi u svakom slučaju zaštitili pravo na veru, ne samo MCP već, kako je dodao, svake druge vere i nacije.
„Razloga je mnogo zbog čega ova inicijativa treba da dobije podršku u Parlamentu“, naveo je Martinović i dodao da se predsednik države mora držati Ustava i da mu svaki grad u Crnoj Gori mora biti jednako važan.
Poslanik PzP-a Branko Radulović kazao je na Đukanoviću najveća odgovornost za dešavanja u Crnoj Gori.
On je kazao da 41 poslanik vlasti treba da se objedini oko evropske platforme i da pozovu manjine, da bi, kako je dodao, branili Crnu Goru.
„Ja više nemam osećaj prema Đukanoviću, on više nije britva što je bio, a ja ne volim da neko, ko je bio, nije britva, ravnodušan sam“, poručio je Radulović i dodao da pravda mora zakucati na Đukanovićeva vrata i na vrata njegovih, kako je kazao, pajtaša.
Lider SNP-a Vladimir Joković kazao je da je Đukanović uoči ustoličenja pokušao da organizuje pristalice da se suprotstavi zakonima i Ustavom zagarantovanih verskih prava.
„Poziv na rušenje verskog sklada na Cetinju može imati dalokosežne posledice i mislimo da je naš zahtev potpuno opravdan”, poručio je Joković i dodao da je politika podela doživela poraz na parlamentarnim izborima.
Za poslanicu opozicionog SDP-a Draginju Vuksanović Stanković kriv je srpski predsednik Aleksandar Vučić, jer je, kako je navela, toga dana policija radila prema njegovoj naredbi.
„Onoga dana na Cetinju Ustav su prekršili Zdravko Krivokapić i Olivera Injac i oni će za to odgovarati”, poručila je poslanica SDP-a.
Iz GP URA su poručili da će podržati predlog.
„Predsednik Crne Gore sa svoje pozicije produbljuje podele i na neki način ne dozvoljava da se pomireno društvo okrene EU“, naveo je poslanik GP URA Miloš Konatar i dodao kako Đukanović na neki način predstavlja i teret za DPS.
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
REGION
„Pecamo se u zamke“: Milo se oglasio o međunarodnoj aferi u kojoj se pominje, tužilaštvo reagovalo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala